Cartea “VIAȚA ZIDURILOR ÎN SPAȚIUL PUBLIC” a apărut. A fost editată de “Save or Cancel” prin feeder.ro și cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Fotografia propusă de mine la “Apelul deschis – Viața zidurilor în spațiul public“ lansat la sfarșitul lunii august, de Cristina Popa și Andrei Racovițan (prin feeder.ro), “Bellezza by Ovidiu Batista”, a caștigat primul loc și a fost publicată în carte. Conform regulamentului Apelului deschis doar fotografiile de pe locurile 1 – 2 și 3 au fost publicate în carte.
Mulțumesc celor care în luna septembrie 2022 au votat această imagine, precum și colegilor din presa locală care au promovat “Apelul deschis – Viața zidurilor în spațiul public”. Cu ajutorul lor fotografia mea a reușit să adune de două ori mai multe voturi decât locul 2 și 3 împreună.
După încheierea “Apelul deschis – Viața zidurilor în spațiul public” mi-a fost făcută propunerea, de către Cristina Popa și Andrei Racovițan, de a mai trimite câteva fotografii pentru a fi publicate în această carte. Astfel că, pe lângă fotografia câștigătoare, au mai fost publicate încă trei fotografii cu lucrări de Street Art existente în Reșița.
În urma discuțiilor (pe e-mail) cu Cristina și Andrei, în decursul anului viitor va fi realizată și finalizată o hartă “Un-hidden street art in Romania” iar acolo vor fi puse cel puțin 10 fotografii cu lucrările de Street Art din Reșița. Așa că, anul viitor voi putea spune “AM PUS REȘIȚA PE HARTĂ” 🙂 . Această hartă este un alt proiect al “Save or Cancel” prin feeder.ro și propune noi trasee de explorare urbană și descoperire a intervențiilor artistice care regenerează spațiul public.
“VIAȚA ZIDURILOR ÎN SPAȚIUL PUBLIC”
În cele 100 de pagini, pe lângă multe fotografii, mai putem găsi și două interviuri interesante. Primul interviu este cu Tobias Barenthin Lindblad – editor și lector la Dokument Press, renumit autor de cărți de graffiti și street art.
Vedem clar că Graffiti-ul și Arta Stradală devin, din ce în ce mai mult, o modalitate prin care orașele își creează un BRAND, o parte din “autencititate. ceea ce, bineînțeles, nu este adevărat atâta timp cât străzile principale sunt pline de aceleași lanțuri de magazine din întreaga lume: aceleași produse, aceleași mirosuri, același aspect și aceleași gusturi. În acest context, Graffitiu-ul devine una dintre puținele expresii unice care arată o amprentă locală.
Al doilea interviu publicat în cartea “VIAȚA ZIDURILOR ÎN SPAȚIUL PUBLIC” este cu artistul ceh JAN KALÁB care împărtășește informații despre lucrările sale anterioare și actuale, despre modul în care limbajul vizual abstract trece dincolo de povestire și devine o emoție pe care o putem simți și înțelege cu toții.
Cred că adevăratul suflet al graffiti-ului este competiția – în sensul bun. Pentru a-ți lăsa amprenta, trebuie să faci mai mult și mai bine decât cealaltă persoană și cealaltă persoană de asemenea. Se creează o competiție sănătoasă, iar acolo unde există competiție, există evoluție.
După cele doua interviuri urmează o parte cu reproduceri fotografice ale lucrărilor de Street Art a 16 artiști internaționali. Apoi sunt prezentați, prin reproduceri fotografice ale lucrarilor lor, 24 de artiști locali din toată România.
“VIAȚA ZIDURILOR ÎN SPAȚIUL PUBLIC” continuă cu o imagine despre cum va arăta Harta Street Art din România, urmată de reproducerile fotografice ale unor lucrări de Street Art din șapte orașe din România. Între acestea se găsește și Reșița cu trei fotografii, realizate de mine, reprezentând lucrări care au apărut pe zidurile orașului nostru în anii 2020, 2021 și 2022.
La final, pe ultimile două pagini este prezentat “Apelul deschis – Viața zidurilor în spațiul public” și sunt publicate fotografiile de pe primele trei locuri.
Cartea poate fi achiziționată de pe site la prețul de 24 lei: https://www.feeder.ro/
Da-ti cu parerea