APEX-Maths Reșița 2024 (Academic Program of EXcellence in Mathematics) s-a desfășurat între 3-24 august. APEX-Maths a fost o Tabără de EXcelență în Matematică la care au participat, timp de trei săptămâni, 47 de tineri (între 14 și 21 de ani) din Statele Unite ale Americii, Canada, Israel, Coreea de Sud, Ucraina, Republica Moldova, Italia, Franța și din România. Printre aceștia au fost selectați și câțiva tineri pasionați de matematică din Reșița.
Tabăra de Excelență în Matematică a fost organizată de Asociația InformART, în parteneriat cu Primăria Reșița, Universitatea Babeș Bolyai prin Centrul Universitar UBB Reșița, Universitațea de Vest din Timișoara, Institutul de Matematică Simion Stoilow al Academiei Române, după un concept al Oriensys (Franța).
Selectarea candidaților s-a făcut în urma rezolvarii unor probleme de matematică. Costurile de participare la APEX-Maths Reșița 2024 nu au fost mici, dar cu ajutorul sponsorilor au fost inclusi și tineri pasionați de aprofundarea matematicii care nu au putut acoperii costurile taberei.
Participanților le-a fost asigurat transportul de la Timișoara la Reșița, cazarea, timp de trei săptămâni, la Caminul UBB și cele trei mese zilnice – mic dejun si pranz la cantina UBB, iar cina la diverse localuri din centrul Resitei, plus patru eminenți profesori si 10 doctoranzi / mentori.
APEX-Maths Reșița 2024 – program zilnic
O zi obișnuită în tabara de excelenta in matematica începea cu un curs / prelegere de aproximativ doua ore, susținut de unul din cei patru profesori renumiți. La final cursanții primeau un set de probleme, de fapt un fel de teme de cercetare, unde tinerii, sub îndrumarea mentorilor, au fost îndemnați să gândească și să propună noi soluții exact ca într-un proces real de cercetare în matematică.
Seminariile au fost susținute de patru profesori universitari renumiți:
Andrei Neguț (EPFL și IMAR) – și-a obținut doctoratul la Universitatea Columbia sub supravegherea medaliatului Fields, Andrei Okounkov. Este specialist în teoria reprezentării geometrice și în teoria grupurilor cuantice. După ce a petrecut aproape un deceniu la MIT, acum s-a mutat la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.
Anne Moreau (Universitatea Paris-Saclay) – expertă în teoria reprezentării algebrice și geometrice. Contribuțiile ei acoperă o gamă largă de subiecte, de la teoria invariantă la integrarea motivică, algebrele vârfurilor și fizica matematică. Ea a organizat programe tematice semestriale în Brazilia și Canada și a călătorit în întreaga lume pentru a susține discursuri în numeroase conferințe și școli de vară. S-a alăturat facultății Departamentului de Matematică a Universității Paris-Saclay în 2020.
Emanuele Macri (Université Paris-Saclay) – expert recunoscut în geometria birațională și în studiul spațiilor de module ale fasciculelor pe triple. În 2023 a fost distins cu Medaglia dei XL per la Matematica de către Academia Națională de Științe din Italia. Înainte de a se alătura Departamentului de Matematică al Universității Paris-Saclay în 2019, a fost profesor la Universitatea Northeastern.
Olivier Schiffmann (CNRS, Université Paris-Saclay și IMAR) – coordonator stiințific al APEX-Maths Reșița 2024 – Lucrările lui Olivier Schiffmann sunt în domeniul teoriei reprezentării geometrice și al geometriei algebrice. A scris peste 50 de lucrări de cercetare și a fost profesor invitat în locuri precum Japonia, China, Italia și SUA. Acum este cercetător senior (Directeur de Recherches) la CNRS și afiliat IMAR.
Lista mentorilor de la APEX-Maths Reșița 2024:
Bogdan Carasca (doctorand, Universitatea din Berlin)
Clarence Kineider (doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Paul Laubie (doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Mihai Pavel (Post-Doc, IMAR)
Robin Riegel (doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Thomas Saigre (doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Calin Spiridon (doctorand, IMAR)
Andrei Stoenica (Doctorand, IMAR)
Romeo Troubat (doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Alexandra Melnig (Tânăr cercetător, UAIC și IMOM)
APEX-Maths Reșița 2024 – program de relaxare
După atâta matematică și cercetare participanților la tabăra de excelență le-au fost pregătite în weekend-uri și activitati de relaxare și descoperire a Banatului Montan. Astfel în primul weekend a fost făcută o excursie pe Clisura Dunării, în localitatea Coronin. Au vizitat insula Ostrov unde au văzut caii sălbăticiți, Baile Herculane, Complexul Mulinologic de la Eftimie Murgu (morile de apă de la Rudăria) și Cascada Bigăr.
La sfârșitul următoarei săptămâni, sâmbătă, s-a făcut o excursie la Șură, la lacul de acumulare Secu, unde tineri au jucat fotbal și volei, iar după prânz au făcut o mică plimbare pe lângă apa Bârzavei.
Duminică a fost rândul excursiei de la Văliug cu vizitarea Parcului de Aventură unde tinerii pasionați de matematică au dat piept cu dificultățile tirolianei și a celorlalte aparate din Parc și s-au distrat la sesiunea de tras la țintă cu arcul.
Miercuri și Joi, în 7 și 8 august, împărțiți în două grupe, tinerii matematicieni au vizitat Salonul de Artă și Industrie și Artrom Steel Tubes Reșița (fostul Combinat Siderurgic).
Se pare că matematica se împacă bine și cu șahul așa că, Marți, 13 august, cei care au dorit au participat la un mic turneu de șah organizat la clubul de la Sala Polivalentă al Asociației Județene de Sah din Caras-Severin aflat sub coordonarea președintelui Mihai Bolintiș. Pe lângă matematicienii APEX-Maths, la turneu au participat juniori ai Reșiței și alți membri ai clubului.
APEX-Maths Reșița 2024 – final de tabără
Vineri, 23 august 2024, a avut loc festivitatea de încheiere a taberei de excelență în matematică. Primarul Reșiței, Ioan Popa, a vorbit tinerilor participanți despre Reșița și despre planurile de dezvoltare ale orașului. A mai vorbit Claudiu Dolot (Director Banca Comercială Română Caraș – Severin), reprezentantul unuia dintre sponsori principali ai ApexMaths Resita 2024. Pe langa BCR, ceilalți sponsori principali au fost Aqua Carpatica, Fundația Dacia pentru România și Primăria Reșița.
La finalul taberei APEX-Maths Reșița 2024 Marius Matache (reprezentantul organizatorului – Asociația InformArt) a oferit tinerilor matematicieni Diplome de Participare însoțite de un mic cadou, o amintire oferită din partea Primăriei Reșița.
Mulțumesc organizatorului, Asociația InformArt, pentru că, împreună cu Mihai Butănescu, am fost aleși să documentăm foto și video Tabăra de Excelență în Matematică APEX-Maths Reșița 2024 !!!
Da-ti cu parerea