Nicolae Comănescu a fost din nou la Reșița și nu doar în vizită ci și ca să meargă la școală 🙂 , la ȘCOALA PITTNER. Și nu a fost cu mâna goală, a venit cu un Sneak preview al expoziției SCRAP METAL KABOOM ORCHESTRA BY NICOLAE COMĂNESCU – expoziție care va avea vernisajul la sfârșitul lunii septembrie 2021.
Pe strada Furnalelor din Reșița, la numărul 13B se găsește clădirea fostei Școli PITTNER, clădire declarată monument istoric din 2015, ajunsa, din păcate, într-o stare avansată de degradare, dar care cu puțină șansă, în următorii 3-4 ani, va fi restaurată prin proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner, Municipiul Reșița” ce este derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Asociaţia Listahópurinn RÖSK din Islanda.
- Școala Pitter înainte de renovare
- Așa va arăta Școala Pittner după renovare
Locul ales de pictorul Nicolae Comănescu pentru acest sneaak preview nu a fost deloc întâmplător deoarece culorile folosite la realizarea lucrărilor au fost obținute prin amestec cu materiale din această clădire. La o vizită anterioară Nicolae Comanescu a adunat praf de cărămidă crudă (în alte părți i se spune chirpici), praf roșu de cărămidă arsă (această clădire a fost construită destul de interesant – din cărămidă crudă și la câteva rânduri a fost intercalat, pentru rezistență, câte un strat de cărămidă normală) plus praf de zgură (rest industrial de la obținerea fierului în vechile furnale).
Nicolae Comănescu nu este la prima experiență de acest fel pentru că a mai folosit această tehnică de amestecare și de obținere a unor tonuri de culori și cu alte ocazii – a pictat cu praf de București iar la seria de lucrări cu Moara lui Assan a folosit pământ și praf de acolo.
Despre pictorul Nicolae Comănescu
S-a născut la Pitesti în Noiembrie 1968 și a absolvit Academia de Arte din București, clasa Profesorului Ion Sălișteanu în 1998. Încă din timpul Academiei de Arte – 1997 – fondează alături de alți artiști Grupul ROSTOPASCA catalogat ca “cel mai vioi nucleu de artiști tineri din România”. Din grup au facut parte Angela Bontaș, Nicolae Comănescu, Dumitru Gorzo și Alina Pentac, iar ulterior s-au alăturat și Alina Buga, Florin Tudor și Mona Vatamanu.
Grupul ROSTOPACA a funcționat între 1997 și 2001, iar în acest interval lucrările lui Nicolae Comănescu au circulat, împreună cu ale celorlalți membrii ai grupului, sau alături de ale altor artisti români sau străini, în expoziții prezentate publicului european (în Grecia, Germania, Italia, Anglia) și celui american (la New York).
Nicolae Comănescu – activitate
- 2016 Premiul Revistei Arta pentru expoziția Ordeful, mezanplasul și harneala, din 2015
- 2005 Premiul Künstlerspecial_Siemens_artLab, Wien, Austria
- 2003 Premiul Giovane emergente europeo Trieste Contemporanea, Trieste, Italia
- 1999 Premiul pentru artiștii tineri al Fundației Artexpo, acordat pentru activitatea Grupului Rostopasca din 1998
Nicolae Comănescu este unul din cei mai prolifici artiști contemporani cu peste 20 de expoziții personale și multe expozitii de grup și pentru noi reșițenii este o bucurie că a fost cuprins în promovarea proiectului de reabilitare a Școlii Pittner din Reșița. La Sneak preview, eveniment care a avut loc pe 1 august, pictorul a declarat ca lucrările aduse cu acest prilej vor fi donate Școlii Pittner pentru a fi expuse în incinta acesteia la finalizarea proiectului de restaurare / reabilitare și transformare în “Centru expozițional și de evenimente”.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare este de 10.962.231 de lei, din care 80% reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 20%, contribuție proprie eligibilă din partea solicitantului – Primăria Reșița – și a celor două asociații partenere în proiect – Euroland Banat din Reşiţa și Listhópurinn Rösk din Akureyri, Islanda. – Imagini de la Conferința de presă de lansare a proiectului.
Reșița este în anul în care aniversează 250 de ani de industrie așa că în scurtul interval cât a stat de această dată în Reșița, Nicolae Comănescu a avut ocazia să viziteze Muzeul Cineastului Amator și să participe la două expoziții de fotografie – una cu imagini industriale și una cu imagini din zona care a fost demolată pentru dezvoltare fostului Combinatului Siderurgic.
Imagini de la acest Sneak preview al expoziției SCRAP METAL KABOOM ORCHESTRA BY NICOLAE COMĂNESCU – Seria de lucrări face referire la spațiul reșițean și surprinde nu degradarea, ci renașterea spațiului, redarea acestuia către publicul reșițean, național și internațional.
[…] Sursa: petredalea.ro […]