În ziua de azi, când auzim de nume mari precum Apple, Microsoft, Hewlett Packard sau IBM, ne gândim la afaceri de miliarde și miliarde de dolari. Ei bine, și ei au început de undeva, ba chiar unele dintre ele au pornit extrem de modest și prea puțini oameni le dădeau șanse de reușită.
Apple a fost posibil doar pentru că trei băieți au avut un vis. Steve Jobs, Ronald Wayne și Steve Wozniak s-au împrietenit și au început să-și petreacă timpul într-un garaj. Deși majoritatea tinerilor de vârsta lor ar fi început o trupă rock acolo, cei trei aveau alte planuri. Jobs și Wayne s-au cunoscut pe când lucrau împreună la aceeași companie de gaming, Atari. Wozniak câștigase ceva experiență la Hewlett Packard. Au decis să înființeze Apple Computer, paradoxal, fix pe data de 1 aprilie 1976. Wayne nu a crezut atât de tare în idee, asa că și-a vândut partea din firmă după doar trei luni. Pe cât? Doar pe suma de 800 de dolari! Cine ar fi crezut că va ajunge să valoreze miliarde și miliarde de dolari?
Nici Bill Gates nu s-ar fi gândit că va ajunge una dintre cele mai bogate persoane din lume. Propietarul Microsoft a văzut prima oară un calculator la o vârstă fragedă. Plătea fiecare oră pentru a folosi computerul școlii. Într-un final, banii s-au dus, așa că a fost nevoit să îl folosească pe ascuns. Când directorul școlii a aflat, i-a interzis să mai vină la ore. Realizând însă că are o abilitate ieșită din comun, reprezentanții instituției i-au propus să deviruseze calculatorul, așa că Bill Gates a devenit un hacker. A intrat la Harvard să studieze Dreptul, până într-o zi când a văzut un anunț în ziar al companiei IT Altair. I-a sunat direct să le spună că are un sistem de programare pentru ei. Nu avea! Împreună cu un bun prieten, Paul Allen, a început să lucreze zi și noapte pentru a scrie acest program. L-a vândut pe 3000 de dolari, dar a păstrat drepturile de autor. Cinci ani mai târziu, îl vindea marelui IBM pe mult mai mult. A lucrat o perioadă și cu Steve Jobs, însă a dorit să își înființeze propria companie, așa că a numit-o Micro-Soft. La vârsta de 39 de ani, Bill ajunsese cel mai bogat om de pe planetă.
Tot într-un garaj din California a început și dinastia HP – Hewlett Packard. Totul a pornit în 1939, datorită visului a doi tineri: William „Bill” Redington Hewlett și Dave Packard. Primul produs al companiei a fost un oscilator audio. În 1957, HP a devenit o instituție publică. În prezent, are peste 3.000.000 de angajați și este unul dintre pilonii principali pe piața IT, cu venituri de miliarde de dolari.
Spre deosebire de Apple sau Microsoft, IBM are o vechime mult mai mare. Compania predecesoare ce s-a transformat ulterior în IBM (The Computing Tabulating Recording Company) a fost înființată în 16 iunie 1911. Era coordonată de omul de afaceri Charles Flint. În 1914, ia una dintre cele mai înțelepte decizii și îl numește pe Thomas Watson Sr. directorul companiei. Acesta semnează o fuziune între mai multe companii, ce realizau produse similare de cântărit și calculat și își extinde producția și în Marea Britanie, Canada și Germania. În 1924, compania își schimbă numele în IBM – International Business Machines.
Un alt gigant pe piața IT este International Game Technology (IGT), cu sediul în Londra, dar și în alte mari orașe din lume. IGT reprezintă fuziunea a trei mari companii: două britanice, GTech și Lottomatica, și una americană, International Gaming Technology, care a fost și inspirația pentru numele final. IGT a fost fondată în anul 1975, în Statele Unite ale Americii, de către William „Si” Redd, un investitor american și un distribuitor de jocuri mecanice de distractie și de sloturi. A produs primele aparate de video poker din istorie. După înființarea companiei, IGT a ajuns lider global în producerea de slot machines, adică faimoasele păcănele.
Raluca a zis
Asa cum au inceput toti..de jos si cu multa tragere de inima si ambitie! Aceasta este directia cea buna.