Galileo (Sistemul Global de Navigație prin Satelit al Europei) dezvoltat prin intermediul Agenției Spațiale Europene – ESA, promite, conform declarațiilor oficiale, o precizie de ordinul metrilor. Joi, 16 decembrie 2016, este data la care au fost lansate primele servicii ale sistemului Galileo, în cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles.
„Este rezultatul unui efort comun pentru a concepe şi a construi cel mai precis sistem de navigare din lume”, a spus Elzbieta Bienkowska (comisar european pentru Industrie și Piața internă).
„Anunțul de astăzi marchează trecerea de la un sistem de testare la unul care este operațional.” a declarat Paul Verhoef, director al programului Galileo.
În acest moment sistemul Galileo dispune de 18 sateliți (ultimii patru lansați sunt înca în teste), plasați pe orbită în jurul Pământului, la o altitudine de 22.900 de kilometri.. În total Galileo va avea 24 de sateliți operaționali (plus câteva rezerve) pentru că dezvoltarea sistemului continuă, dar acum au putut fi oferite primele servicii.
Aproximativ șapte miliarde de euro a fost investiția Comisiei Europene în sistemul Galileo și pe lângă această sumă vor mai fi necesare aproape 600 de milioane pentru administrarea sistemului și reinoirea sateliților.
Servicii oferite de Galileo
Vor fi oferite trei tipuri de servicii: un serviciu deschis, un serviciu public și un serviciu de căutare și salvare.
- serviciul deschis este un serviciu oferit gratuit, destinat tuturor utilizatorilor pentru a fi utilizat la poziționare, navigație și cronometrare (doar cu chipseturile compatibile – pe www.usegalileo.eu/ se pot vedea care sunt chipseturile compatibile cu sistemul Galileo).
- Serviciul public reglementat (PRS – Public Regulated Service) – este destinat autorităților publice: poliție, pompieri, autorități vamale și protecție civilă.
- serviciu de căutare și salvare (SAR – Search and Rescue) – este un sistem internațional de balize de localizare pentru situații de urgență. Cu acest sistem, în cazul activării unei balize, localizarea se va face mult mai rapid și cu o precizie mai mare.
Serviciile Galileo sunt compatibile cu GPS (Global Positioning System) și utilizarea combinată va permite folosirea mai multor sateliți ceea ce va duce la o acuratețe mai mare pentru sistemele de navigație și poziționare … așa că e timpul să reținem bine logo-ul de mai jos, pentru că îl vom întâlni în curând pe toate telefoanele inteligente și pe sistemele de navigatie instalate în utovehicule sau autonome.
Mi se pare uimitor cat de rapid avanseaza tehnologia si cum avem practic toate hartile lumii la o singura apasare de „buton” distanta.