Colegiul tehnic Reșița a fost reabilitat, iar recepția lucrărilor la finalizarea acestui proiect s-a făcut în 14 februarie 2023. Beneficiarul proiectului de reabilitare a Colegiului Tehnic este UAT Resita.
Proiectul ”Reabilitarea structurii școlare Municipiul Reșița”, a fost finanțat din fonduri europene prin REGIO – Programul Operațional Regional 2014 -2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile, Prioritatea 4.4. – Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.
Colegiul tehnic Reșița – scurt istoric
- Unitatea de învățământ s-a înființat prin Ordinul nr.394/29 octombrie 1966 ca Școala Profesională de pe lângă Combinatul Siderurgic Reșița sub denumirea de ,,Școală Profesională a Combinatului Siderurgic Reșița”.
- Începând cu anul școlar 1968-1969 Școala Profesională dobândește statutul de Grup Școlar, iar în anul 1973 devine Liceul Metalurgic Reșița.
- În anul 1977 prin decretul prezidențial nr.191/12 iulie 1977, școala dobândește denumirea de Liceul Industrial nr.2 Reșița.
- Începând cu anul 1993 prin Hotărârea de Guvern nr.940/1990, școala primește denumirea de Grup Școlar Industrial Metalurgic Reșița.
- În anul școlar 2004-2005 prin Ordinul M.E.C. nr.4468/ 09.08.2004 se schimbă denumirea în Grupul Școlar Industrial „Ștefan Anghel” Reșița.
- De la înființarea sa în anul 1966 în cadrul școlii noastre a fost pregătită forța de muncă pentru Combinatul Siderurgic Reșița. După anul 1990 datorită diversificării cererii pe piața muncii și a restrângerii de activitate a C.S.R ului, reorientarea școlii a fost spre domenii si meserii pe care în trecut nu le abordam. Dacă până în 1990, meseriile principale în care erau pregătiți elevii au fost de: furnaliști, oțelari și laminoriști, în prezent pregătim forță de muncă prin liceu tehnologic zi, seral, frecvență redusă, respectiv Școala Postliceală și Școală de Maiștrii, în meserii/ specializări căutate pe piața muncii cum sunt: tehnicieni mecatroniști, tehnicieni electromecanici, tehnicieni transporturi, mecanici auto, electricieni, coafori stiliști.
- În anul școlar 2010-2011, prin fuziunea celor două licee s-a format Grupul Școlar Tehnic Reșița, iar din anul 2011 grupul școlar și-a schimbat denumirea în Colegiul Tehnic.
- În toată această perioadă s-a respectat profilul inițial al școlii pregătindu-se elevi în specializări din domeniul tehnic.
Colegiul tehnic Reșița – lucrări executate
De la înființarea Colegiului Tehnic Reșița nu au fost facute intervenții majore niciodată. Singura scoală cu profil tehnic rămasă în Reșița a avut șansa să prindă acest proiect și astfel să fie renovată atât la exterior cât și la interior. În acest context, au fost realizate următoarele lucrări:
- Reabilitare, modernizare și extindere Corp C1 – Clădire școală (extindere cu un corp nou proiectat în vederea facilitării accesului persoanelor cu dizabilități la toate nivelele clădirii, inclusiv ascensor persoane modern, proiectat pentru a facilita transportul persoanelor cu dizabilități, infrastructură, suprastructură, termositem, finisaje exterioare și interioare. Instalații electrice, sanitare și termice.
- Reabilitare și modernizare Corp C4 – Sală de sport (infrastructură, suprastructură, termositem, finisaje exterioare și interioare. Instalații electrice, sanitare și termice) și realiozare teren de sport.
- Reabilitare și modernizare Corp C8 – Atelier școlar (infrastructură, suprastructură, termositem, finisaje exterioare și interioare. Instalații electrice, sanitare și termice)
- Realizare teren de sport
- Demolare Demolare corp C9 – fostul atelier de sudură și Corp C10 – clădire anexă, ambele vechi și neutilizate.
- Colegiul Tehnic a fost dotat cu panouri termodinamice, instalatii de detectie, semnalizare si avertizare incendiu, instalatii termice în punct termic , boiler, sistem integrat de protectie impotriva efractiei.
- Valoarea totală a lucrărilor, inclusiv TVA, este de 12.891.387,58 lei, din care valoare eligibilă nerambursabilă totală de 11.955 237,95 (FEDR – 10,161,952.26 lei, Buget de stat – 1.498.143,41 lei, Buget local – 239,104.76 lei, contributia Beneficiarului la cheltuielle eligibile, conform contractului de finantare), lei), diferenta de 936.149,63 lei până la valoarea totală a lucrărilor fiind suportată de către Primăria Municipiului Reșița
Colegiul tehnic Reșița
La Colegiul Tehnic Reșița mai sunt câteva clădiri care necesită reabilitare, clădiri care nu au fost eligibile pentru acest proiect. La conferința de presă din 16.02.2023 am aflat de la Grațian Dobre (director executiv al Direcției de Dezvoltare Locală și Instituțională) că acestea vor fi cuprinse într-un alt proiect de pe o altă axă de finanțare.
Până atunci mai sunt câteva lucrari de făcut la amenajarea curților și a spațiului verde. Poate că se vor avea în vedere, în noul proiect și lucrări care să asigure un iluminat modern în curtea Colegiului Tehnic și la terenul de sport.
Primarul Ioan Popa a menționat, la această conferință de presă, că se intenționează și recondiționarea mozaicului de pe fațada corpului principal, lucrare de artă realizată de artistul Sever Frențiu în 1968-69. Poate că Primaria va avea în vedere și mozaicul de la Liceul Traian Vuia (realizat în 1981 de I.Chisu, R.Chisu și C.Ilea) pentru că și acela necesită o curățare și o recondiționare.
Da-ti cu parerea