Tramvai sau autobuz electric ? Despre transportul în comun, din municipiul Reşiţa, s-a discutat şi o să se mai discute, inclusiv în Consiliul Local Reşiţa. La şedinţa din 20 septembrie 2016, a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local care prevede infinţarea unei societăţi comerciale care are ca obiect de activitate transportul în comun.
Această hotărâre reprezintă, în opinia iniţiatorului, un prim pas în vederea preluării transportului urban de călători de către administraţia locală şi revenirea la tramvai. Din toate luările de poziţie de până acum, primarul Ioan Popa, a susţinut că unica modalitate de modernizare a transportului urban de călători este tramvaiul.
„Avem 3 soluții: tramvai, troleibuz sau autobuz. Autobuzul poate fi și el Euro 6 sau electric. Autobuzele electrice nu sunt verificate de timp. Nimeni, niciun oraș din lume, nu are autobuze electrice ca main. Doar le încearcă, le testează. Dacă facem troleibuze, nu scoatem linia. Deci orice alt proiect care nu presupune scoaterea liniei de tramvai nu se finanțează. Și atunci, dacă luăm autobuze Euro 6, de exemplu, va trebui să scoatem linia de tramvai pe banii noștri din tot orașul.” a declarat primarul Reşiţei.
Reşiţeni îşi amintesc viteza cu care a fost construită, inainte de 1989, linia de tramvai, inclusiv problemele pe care tramvaiul le-a generat, mulţi cetăţeni plângându-se de calitatea căii de rulare, de zgomotele şi de vibraţiile pe care trecerea tramvaielor le-a generat (inclusiv fisurile din pereţii unor imobile), ca să nu mai amintim de ambuteiajele provocate în fiecare staţie de tramvai, pentru că la Reşiţa liniile de tramvai sunt pe mijlocul carosabilului, iar construirea unor scuare/refugii pentru staţii înseamnă tot bani şi cheltuieli.
Argumentul pentru reintroducerea tramvaiului sunt fondurile europene pe care Primăria Reşiţa le-ar putea accesa pentru modernizarea / înlocuirea căii de rulare şi achiziţionarea de tramvaie moderne, produse la Arad … dar şi pentru cumpărarea de autobuze electrice se pot accesa fonduri europene (aşa cum va proceda Clujul), din păcate la Reşiţa această variantă nu este luată în calcul pentru că, se spune, că nu s-ar obţine fonduri pentru îndepărtarea vechii căi de rulare a tramvaiului … dar calea de rulare / şina de cale ferată, e din fier, fier care s-ar putea valorifica ca să mai acopere din costurile reasfaltării carosabilului.
Tramvaiul nu va putea acoperi toate traseele de transport în comun din Reşiţa, aşa că vom avea, ca şi în vremurile de tristă amintire, un sistem amestecat format din tramvaie şi autobuze. Oare nu ar fi totuşi mai rentabil să ne orientăm spre autobuze electrice şi să avem un singur tip de vehicul de întreţinut? Dacă se alege soluţia hibridă o să fie nevoie de angajaţi specializaţi pe repararea şi întreţinerea tramvaielor şi a căii de rulare şi alţi angajaţi pregătiţi pentru întreţinerea şi repararea autobuzelor şi asta, până la urmă, tot în costuri suplimentare se traduce.
Raţionamentul că autobuzele electrice nu au „proba timpului” nu prea stă în picioare. Dacă nimeni nu vrea să adopte variante noi şi moderne pentru transportul în comun, putem să revenim la tramvai tras de cai sau chiar la căruţe, că şi acestea s-au modernizat, au acum roţi de cauciuc şi suspensii, nu mai fac zgomot şi nu mai zdrucină ca pe vremuri. Să nu uităm că la 1884 Timişoara devenea primul oraş din Europa care a avut străzi iluminate electric. Bănăţenii de atunci au ales să fie “fruncea”, nu s-au împiedicat de “proba timpului” şi s-a dovedit că au avut dreptate.
UE are un program denumit AXA 4.2, destinat finanțării transportului public ecologic, program prin care se acoperă 75% din suma necesară. După care Guvernul României are un fond de vreo 200 de milioane de euro destinat investițiilor în proiectele ecologice de transport în comun, care acoperă vreo 15% din investiție. Așa încât, din cei 400.000 de euro, regiile de transport interesate mai trebuie să plătească doar 10%. Deci acest autobuz ar costa, de fapt, vreo 40.000 de euro! sursa
Tramvai sau autobuz electric
Pentru rezolvarea acestei dileme e nevoie de un raport serios (studiu de fezabilitate) care să evidenţieze, atât costurile pentru reintroducerea tramvaiului (aici fiind incluse costurile cu înlocuirea căii de rulare şi costurile cu achiziţia tramvaielor moderne, plus costurile pe care le presupune întreţinerea şi exploatarea tramvaiului, inclusiv costurile pentru realizarea scuarelor pentru staţii), cât şi costurile pe care le presupune trecerea la un transport în comun bazat pe autobuze electrice (aici fiind incluse costurile de achiziţie ale autobuzelor, costurile pe care le genereaza întreţinerea şi exploatarea acestora, precum şi costul scoaterii vechii căi de rulare şi asfaltarea carosabilului).
Abia după aflarea costurilor pentru amandouă variantele şi a posibilităţilor de finaţare pentru fiecare dintre ele, cetăţenii Reşiţei, în cunostinţă de cauză, ar putea să opteze şi să voteze pentru una din variante, tramvai sau autobuz electric … şi poate vor alege să fie “fruncea “, nu să ne întoarcem la tramvai tras de cai.
Merg pe mana autobuzului electric. E timpul pentru o schimbare…
Fiecare are avantajul si dezavantajul lui. De exemplu la autobuzul electric soferul trebuie sa fie foarte atent pe unde o ia, sa nu indinta firul prea mult. Observ prin Brasov cateodata ca se opreste circulatia pe o banda din cauza unui astfel de autobuz cand se intampla ceva la fire si sta sa le aseze.
Nu confunda troleibuzul / firobuzul cu autobuzul electric …
Autobuzul electric nu e legat de fire aeriene ci functioneaza pe baterii.
E ca un autobuz obisnuit doar ca in loc de motorina foloseste baterii electrice.