Sirop de brad (mai bine zis – sirop din muguri de brad) am făcut aproape în fiecare an, dar am făcut sirop de brad prin preparare termică. În acest an, pe lângă acest sirop de brad obţinut prin fierbere am făcut şi sirop de brad prin macerare la rece. Despre beneficiile aduse sănătăţii de către acest sirop de brad, despre modul de recoltare şi reţeta de preparare termică am scris mai mult în articolul de anul trecut aşa că acum o să scriu despre metoda de preparare fără fierbere, adică prin macerare la rece.
Faţă de anii trecuţi, în acest an am cam întârziat, din cauza timpului nefavorabil, la culegerea mugurilor şi mi-a fost teamă să nu fie crescuţi prea mari şi să fiu nevoit să urc până pe platoul Semenic pentru a găsi muguri de brad de dimensiune potrivită (3-7cm). Am avut noroc şi am găsit muguri numai buni pentru o porţie de sirop de brad. Bineînţeles că şi în acest an Rocco, Jack Russell Terrierul meu, ne-a însoţit în excursie. Am cules două kg. de muguri pentru sirop de brad preparat termic, prin fierbere şi un kg. pentru a experimenta reţeta de sirop de brad preparat prin macerare la rece.
Sirop de brad – reţetă pentru prepararea prin macerare la rece
Mugurii de brad se pun într-un borcan de sticlă, în straturi alternante cu miere. Ultimul strat să fie de miere. Borcanul se închide ermetic şi se păstrează în loc întunecat şi rece, amestecând din când în când în el, timp de o lună. Se strecoară apoi lichidul lăsat şi se depozitează în sticle închise la culoare, în loc răcoros.
Reţeta nu e invenţie proprie, am găsit-o anul trecut pe un site. Acolo scrie că se poate prepara sirop de brad prin macerare la rece cu zahăr sau cu miere. Am ales să încerc să prepar sirop de brad cu miere de albine proaspătă, de salcâm, primită de la prietenul Ioan Săbăduş, cel de la care mă aprovizionez, din când în când, cu diverse bunătăţi. (Energizant 100% natural, Albineti, etc). Puteţi accesa cu toată încrederea site-ul familiei Săbăduş şi puteţi comanda multe bunătăţi pentru că aveţi garanţia unor produse de calitate, nefalsificate.
N-am făcut până în acest an sirop de brad prin preparare la rece aşa că sînt curios cum o să fie, ce cantitate de produs final o să obţin dintr-un kilogram de muguri şi unul de miere aşa că o să fac câte un update la acest articol şi o să vă ţin la curent cu evoluţia preparatului. Nu pot să închei fără ai mulţumi doamnei Margareta Mora-Marleng, cea la care am găsit un borcan mare de sticlă, borcan de 10 litri, în care am pus mugurii şi mierea de albine pentru a obţine acest sănătos şi minunat sirop de brad.
Ne-ai facut … curiosi.
Destul de interesanta reteta, chiar suna bine si atragator iam iam…
Buna ziua! Citind articolul despre siropul din muguri de brad pe acest blog, am rugat-o pe mama, ca de fiecare data, sa imi faca cateva borcanase, sa le am atat pentru noi, cat si pentru copil, care are unele probleme cu caile respiratorii, in sensul ca face foarte des bronsiolite. Incepand din luna septembrie o sa facem o cura de vreo 2 luni cu acest sirop, care am inteles ca este miraculos! Mama l-a preparat termic… acus e gata perioada de macerare, iar eu l-am preparat la rece cu miere. Am folosit aproape 2 kg muguri si 2 kg de miere… abia astept sa degustam!
Multumesc pentru retetele care m-au inspirat!!!
Multumesc pentru vizita si pentru comentariu Gabriela.
Am citit articolul dvs despre prepararea siropului de brad la rece si citind mi-am pus intrebarea daca mugurii de brad dupa ce sunt spalati pot fi dati la blender si apoi amestecati in cantitate egala cu miere, oare se poate, ce spuneti? as vrea daca se poate sa-mi dati un raspuns , as vrea sa stiu parerea dvs,Multumesc
Nu stiu daca e bine sau nu sa fie dati prin blender mugurii de brad, dar se poate incerca cu o cantitate mica pentru a nu risipi nici mugurii nici mierea.
Din pacate mie anul trecut nu mi-a reusit … desi am pastrat borcanul intr-o pivnita de bloc se pare ca temperatura a fost totusi prea ridicata asa ca amestecul a fermentat si am fost nevoit sa-l arunc.
Interesant… Tocmai am pus un borcan de sirop dupa reteta asta, cu toate ca a trebuit sa modific proportia muguri:miere (0.5Kg::1Kg) pentru ca nu as fi putut cu nici un chip sa acopar 0.5Kg muguri cu 0.5Kg miere, chiar indesati cit am putut de bine.
Acum ca stiu ca Dvs v-a fermentat, o sa fac cu borcanul ce am crezut de la inceput ca va fi nevoie: il pun la frigider.
Am mai facut in trecut sirop de brad prin metoda obisnuita (fierbere) si iese de obicei bun, dar… nu prea are gust de brad, pentru ca e fiert. Sper ca reteta asta sa-mi dea un sirop de brad cu gust de brad. 🙂
Daca nu uit voi posta inapoi cum mi-a iesit.
Silviu – La mine siropul de brad facut prin fierbere are gust destul de intens de brad.
Vezi reteta mea intr-un articol mai vechi.
Te rog sa revii si sa ne spui cum a iesit siropul tinut la frigider.
Cum sa nu, doar daca nu uit. Nu intentionez sa-l “incerc” pina prin noiembrie-decembrie. Azi m-am uitat la borcan dupa 24h, si nivelul mierii scazuse serios asa ca am mai adaugat vreo 200g.
Inca niste detalii: mugurii i-am recoltat din fundul curtii, de la un molid alb american (white spruce, pentru ca asta am la indemina – locuiesc pe coasta de est a Statelor Unite. Mierea o am de la o cunostinta care locuieste in apropiere, tot roman, care tine niste stupi.
Nu uita ca din cand in cand sa agiti borcanul (cam odata pe saptamana) … cu trecerea timpului amestecul de miere si muguri de brad se va subtia.
Buna d-le Petre! Eu am incercat reteta de sirop de pin prin macerare, am pus borcanul in pivnita la rece, dar problema este ca mierea s-a zaharisit cca. 2cm pe fundul borcanului. De doua saptamani am preparat si agit saptamanal. Oare unde am gresit?
Nu stiu daca ai gresit cu ceva … eu am folosit miere proaspata cumparata dintr-o sursa sigura si verificata si n-am avut astfel de probleme, dar dupa cum am scris intr-un comentariu anterior, din cauza temperaturii, amestecul a fermentat dupa vreo 3 saptamani.
Aceasta reteta o fac de cativa ani buni .Numai ca eu pun mugurii de brad intr-un vas de pamant (smaltuit sau nu ). Pun muguri pana la jumatatea vasului , apoi adaug mierea de salcam , amestec bine cu o lingura de lemn , pun din nou muguri pana la 3 sferturi din vas , dupa care adaug mierea pana sus. Acopar bine vasul (ermetic) , il pun la rece in pivnita si nu mai umblu la el pana in octombrie-noiembrie. Atunci il strecor si il pun in sticle pe care le tin la frigider (sau intr-un loc racoros). Este foarte folositor ca medicament , dar si ca sirop de baut dupa pofta inimii. Sa va fie de folos !
Din pacate mie anul trecut nu mi-a reusit … unde am depozitat borcanul cu muguri si miere se pare ca nu a fost suficient de racoare … 🙁
Vreau sa fac si eu sirop din muguri de brad la rece, pe care nu-i voi spala pentru ca i-am cules de pe malul raului Azuga si nu m-am murdarit pe maini deloc, mai intai fac cu zahar Bod pentru ca nu are pesticide, apoi fac dulceata din muguri de brad(nu am facut niciodata) si pe urma mai cumpar miere si fac sirop de muguri de brad la rece cu miere de albine,
Cand am facut eu demult acest sirop de muguri de brad cu mugurii fierti, in trei feluri, cu miere, cu zahar invertit si cu zahar de pe toate drumurile mi-a tinut ultimul primele doua nu.
Am mai pus odata in borcan cu zahar de pe toate drumurile, un rand de muguri, un rand de zahar si cu timpul s-a ingtarit zaharul pentru ca nu am amestecat in el am pus tot borcanul in bain marie si apoi l-am strecurat,
Mulţumesc de vizită şi de comentariu.
Cum faci dulceaţa de muguri de brad, ce reţetă ?
Citind comentariile, cu siropul facut prin macerare la rece, se prea poate sa fii fermentat deoarece mugurii dupa ce au fost spalati nu au fost perfect uscati la amestecarea cu mierea.
… posibil sa ai dreptate.