Concursul de făcut cârnaţi s-a desfăşurat Duminică, 13 Decembrie 2015, în cadrul Târgului de iarnă de la Buziaş şi a fost organizat, în colaborare cu Primăria Buziaş, de poetul şi scriitorul Mihai T. Ioan sau altfel spus, sugubăţul bucătar Uica Mihai. Despre Uica Mihai şi multiplele lui preocupări am mai scris atunci când şi-a lansat la Reşiţa cartea Bucătărind cu Uica prin Banat sau atunci când a fost sufletul Festivalului Vinului şi Papricaşului şi sigur o să mai scriu pentru că e cam neastâmpărat şi tot organizează evenimente interesante 🙂 . Dacă vreţi să ştiţi ce mai pune la cale Uica Mihai îi puteţi urmări activitatea şi pe blogul personal.
Regulamentul concursului de făcut cârnaţi
Întalnirea pe Platoul Casei de Cultură din Buziaş
Echipe de minimum 2, maximum 5 persoane
Fiecare echipă aduce minimum 5 kilograme de carne, maximum cât vrea muşchii ei, maţe şi mirodenii
Startul concursului ora 10.oo, finalul la ora 14.oo
O bucată de cârnat merge la juriu pentru verificare atentă şi degustare, RESTUL DE CÂRNAŢI RĂMÂNE ÎN PROPRIETATEA ECHIPEI SĂ ÎI IA ACASĂ, SĂ ÎI MĂNÂNCE ORI SĂ ÎI VÂNDĂ !!!
Organizatorul pune la dispoziţie mese de lucru maşină de tocat (puteţi veni cu carnea gata tocată) şpriţ pentru cârnaţi, beuturi calde şi varză cu carne gătită de Uica Mihai, ca să nu leşine concurenţii de foame în timpul concursului.
Fiecare echipă a avut reţeta proprie de cârnaţi, unii au venit cu carnea tocată şi combinaţia de mirodenii deja făcută pentru că au vrut să lase amestecul pentru cârnaţi la odihnit peste noapte iar la faţa locului doar au mai pus ce au crezut că e necesar şi au umplut cârnaţii. Alţii au venit cu carnea pe care au tăiat-o şi au măcinat-o acolo pe loc, apoi au curăţat şi pregătit usturoiul, sarea, piperul plus celelalte condimente secrete cu care fiecare şi-a făcut amestecul.
Înainte de începerea concursului Uica Mihai a comunicat regulamentul şi a stabilit ca din juriu să facă parte şi câte un reprezentant al fiecărei echipe. Am însoţit echipa din Reşiţa la concursul de făcut cârnaţi dar din păcate n-am reusit să stau până la final aşa că nu ştiu cine a câştigat ediţia 2015 a concursului de făcut cârnaţi organizat de Uica Mihai la Buziaş.
A fost o duminică de decembrie cu vreme frumoasă, cu miros de cârnaţi însoţit de miros de ţuică fiartă cu zahăr ars plus piper şi cu miros de vin fiert cu portocale şi scorţisoară, pentru că nu se pot face cârnaţi fără tradiţionala ţuică fiartă. În cadrul Târgului de iarnă de la Buziaş, pe lângă concursul de făcut cârnaţi au fost prezenţi şi câţiva producători locali care au expus spre vânzare diverse specialităţi: suncă şi cârnaţi afumaţi, diverse sortimente de vin sau compot şi dulceaţă de ardei iute. La final câteva imagini de la concursul de cârnaţi de la Buziaş … interzis vegetarienilor 🙂 .
Gabriel Fett a zis
Batace Soarele uico Mihai !
Gospei Costel a zis
Concursul a fost castigat de Micro1,reprezentanta Lugojului.
Petre a zis
Bravo lor !