Viori = Instrumente muzicale alcătuite dintr-o cutie de rezonanță cu patru coarde întinse peste ea, care vibrează prin frecare cu arcușul sau prin ciupire. În aceeași gamă de instrumente cu coarde mai găsim viola, violoncelul și contrabasul. Aceasta este o definiție seacă, de dicționar, a viorilor, dar aceste instrumente muzicale pot fi mai mult decât atât.
Vineri, 15 iulie 2022, am participat la vernisajul unei inedite expoziții de viori deconstruite, viori care nu mai cântă, dar care prin inspirația doamnei Anca Andrei, încă ne încântă. Expoziția a fost gândită de Anca Andrei și ca un omagiu adus tatălui, un constructor amator de viori și un cercetător pasionat de descoperirea unor noi sonorități ale viorilor.
Expoziția VIORI DECONSTRUITE a fost și un omagiu adus acestui clasic instrument muzical, precum și o demonstrație, poate involuntară, că există viață după moarte. Și asta pentru că despre acele viori tăiate se poate spune foarte ușor, într-un limbaj neprotocolar, că “și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul”, dar prin felul în care au fost puse în valoare după deconstrucție, Anca Andrei le-a readus la viață ca opere de artă și astfel le-a oferit o nouă dimensiune a existenței.
Despre Expoziția VIORI DECONSTRUITE:
„Viorile sunt lucrate de tatăl meu în timpul liber pe care le producea așa, experimental. Cinci dintre ele au rămas întregi, dintre care una poate fi privită și în interior. Tata, Gheorghe Andrei, era de profesie inginer, dar avea o mare pasiune pentru muzică și voia să știe cum se poate îmbunătăți sunetul. A experimentat pe lemn iubind instrumentul cu corzi, vioara și a încercat să fie oarecum lutier autodidact. Pe una dintre viori a cântat marele Ion Voicu. Au rămas peste 20 de viori majoritatea neterminate și neasamblate pe care eu le-am luat cu mine în Germania acolo unde locuiesc, gândind că odată le voi putea da viață. Am început să le deconstruiesc, să le tai și să le recompun.”
Expoziția a avut loc la Casa de căsătorii a municipiului Reșița într-un spațiu care, iată, este foarte potrivit și pentru astfel de manifestări culturale. În cuvântul de la vernisaj doamna Anca Andrei a mulțumit domnului Dorinel Hotnogu (consilier cultural al primarului) pentru tot sprijinul acordat și lui Vali Turbureanu pentru “construirea” expoziției de VIORI DECONSTRUITE.
Autoarea a mărturisit, cu modestie, că a fost inspirată în conceperea acestei expoziții de artistul francez Arman, cunoscut pentru stilul său bazat pe distrugerea și recompunerea diferitelor obiecte rezultând artă autentică.
Reșițeanca Anca Andrei este o fostă înotătoare de performanță, primul sportiv de sex feminin care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de Vară de la Mexico City în 1968, în probele de natație. Locuiește de peste 50 de ani la Bremen, în Germania și după o viață la catedră, unde a predat limba engleză și sport, acum la pensie a reînceput să viziteze în fiecare vară Reșița și România.
Dacă în anii trecuți, în timpul vizitelor la Reșița, a fost doar participantă la diferite manifestări culturale, iată că acum ne-a dezvăluit și o profundă latură artistică. FELICITĂRI !
Mai multe imagini de la vernisajul expoziției VIORI DECONSTRUITE puteți vedea în albumul de pe facebook.
Da-ti cu parerea