Gazul lampant are o istorie destul de bogata in Romania, iar asta nu se datoreaza doar calitatilor sale imflamabile, ci si asa-ziselor proprietati curative. De la tratarea pamantului de buruieni, la aprinderea lampilor si sobelor, dar si pentru ca este un produs eficient impotriva paduchilor si parazitilor de piele, gazul lampant si-a dovedit folosinta inca din cele mai vechi timpuri.
Gazul lampant poarta numele stiintific de Kerosen. In trecut, petrolul lampant pentru lampi era incolor, fara miros. Producea o flacara luminoasa, fara fum, cu intensitate si forma constanta si nu lasa cenusa si compusi rasinosi in fitil. Se obtinea din titei brut, sarac in hidrocarburi aromatice. Pentru indepartarea hidrocarburilor nesaturate, aromatice si a acizilor naftenici, petrolul lampant se rafina prin tratare cu acid sulfuric, iar excesul de acid se indeparta cu hidroxid de sodiu.
Produsele derivate din petrol au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri ca adezivi si agenti de protectie a apei. Cu peste 2.000 de ani in urma, oamenii de stiinta arabi au explorat modalitati de distilare a petrolului in componente individuale care ar putea fi utilizate in scopuri specializate. Pe masura ce noile utilizari au fost descoperite, cererea de petrol a crescut. Kerosenul a fost descoperit in 1853 de Abraham Gesner. Medic britanic, Gesner a dezvoltat un proces pentru extragerea lichidului inflamabil din pamant, un amestec de petrol cerat. Termenul kerosen este, de fapt, derivat din cuvantul grecesc pentru ceara. Uneori kerosina spelata sau kerosiene este denumirea data si petrolului de carbune din cauza originilor sale asfaltice.
Kerosenul a fost o marfa importanta in zilele anterioare iluminatului electric si a fost primul material care a fost extras chimic pe o scara comerciala mare. Rafinarea in masa a kerosenului si a altor produse petroliere a inceput de fapt in 1859, cand a fost descoperit petrol in Statele Unite. Intreaga industrie a evoluat pentru a dezvolta tehnicile de foraj si purificare a uleiului. Kerosenul a continuat sa fie cel mai important produs de rafinarie de-a lungul sfarsitului anilor 1890 si inceputul anilor 1900. Succesul sau a fost depasit de benzina, in anii 1920, cu popularitatea crescanda a motorului cu ardere interna. Insa multe alte utilizari au fost gasite pentru kerosen dupa disparitia lampilor cu ulei, iar astazi este utilizat in principal in incalzirea rezidentiala si ca aditiv pentru combustibil.
Dupa numeroase cercetari, specialistii au sustinut faptul ca petrolul lampant poate actiona si ca un citostatic natural, prevenind dezvoltarea celulelor canceroase. Miraculosul citostatic trebuia sa fie consumat timp de 6 saptamani in care, pacientul lua o lingurita de gaz in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Cura se relua dupa o pauza de 3 luni timp de inca 10 zile. Este bine de stiut faptul ca, pe parcursul tratamentului cu gaz lampant, pacientul trebuia sa nu consume cafea, tutun, alcool, medicamente.
De asemenea, diferitele reactii adverse precum ametelile, durerile musculare, greturile, astenia sau diareea sunt normale. Important este, potrivit specialistilor, sa nu va opriti din tratament inainte de finalizarea acestuia pentru a nu oferi ocazia bolii sa accelereze. Insa, important este sa nu incepeti acest tratament decat la recomandarea medicului specialist, in urma unor investigatii amanuntite.
In ziua de astazi intrebuintarea gazului lampant se rezuma in mare parte la alimentarea lampilor de gradina pe gaz si a tortelor decorative. O lampa de gradina pe gaz se dovedeste foarte utila, deoarece nu necesita electricitate, deci atata timp cat avem rezerva de petrol lampant cu noi vom beneficia de lumina si caldura. Lampile pe gaz sunt ideale pentru camping, deoarece se bazeaza pe un principiu simplu de ardere care genereaza atat caldura, cat si lumina, gazul lampant fiind un actor important pentru a tine animalele salbatice la distanta.
De asemenea, lampile pe gaz sunt o modalitate excelenta de a adauga stil si ambianta unui decor in aer liber. Felinare, torte de iluminare sunt disponibile intr-o varietate de culori pentru a se potrivi cu orice design exterior. In plus, lampile pe gaz nu atrag insecte.
Beneficiile iluminarii exterioare cu gaz lampant:
-Alimentarea cu combustibil este abundenta si este intotdeauna disponibila.
-Nu utilizeaza electricitate – functioneaza in timpul intreruperilor de energie electrica.
-Placut la ochi, fara stralucire aspra.
-Adauga o stralucire calda curtii, pontonului sau terasei.
-Spre deosebire de lumina electrica, gazul natural nu atrage insectele.
-Imbunatateste siguranta si securitatea asupra proprietatii dvs.
-Iluminatul cu gaze naturale poate evidentia si imbunatati peisagistica.
-Iluminatul exterior poate fi folosit pentru decorare sau caldura.
Alegeti din mai multe stiluri pentru a se potrivi cu orice casa, inclusiv:
-stalpi cu lampi cu gaz eleganti;
-lumini pentru a ilumina o cale sau trotuar;
-lanterne tiki pentru iluminarea unei punti sau terase;
-optiuni traditionale sau contemporane.
Nu este de mirare ca bunicii nostri de la tara inca mai prefera acest sistem de iluminare. Fiind o sura mult mai sigura chiar si atunci cand se experiemnteaza o cadere generala de curent. Lampile de gaz sunt o sursa sigura de iluminat, iar gazul lampant poate fi achizitionat de la aproape orice magazin de specialitate.
Da-ti cu parerea Anulează răspunsul