„Atelierele presei bănăţene – Presa ţărănească din Banat” este denumirea sub care, vineri 13 mai 2016, s-a desfăşurat în satul Soceni, comuna Ezeris o întâlnire interesantă organizată de jurnalistul Mario H. Balint. A fost o întâlnire între jurnalişti şi oameni de cultură din Banatul Montan, unde s-a vorbit despre presa ţărănească, satele Banatului Montan şi cum sunt oglindite problemele lor în presa actuală.
Au participat la Atelierele presei bănăţene, ţinute la Centrul de zi din Soceni, jurnalişti de la mai multe publicaţii judeţene, posturi de televiziune, ziare online precum şi oameni de cultură din Caraş-Severin, reprezentanţi ai clerului, consilieri locali din Soceni şi Ezeris, precum şi primarul Ioan Rusu.
După cuvântul de bun venit Mario Balint a spus: „Scopul întâlnirii îl constituie discuţiile despre presa ţărănească din Banat, pentru că aceasta este un fenomen unic pe teritoriul României, pe de o parte, iar pe de altă parte fiindcă 48 la sută din populaţia ţării şi a judeţului Caraş-Severin trăieşte în mediul rural”. A continuat cu o scurtă prezentare a lui Petru Bizerea, născut la 23 august 1881 în Soceni.
În anul 1918, Petru Bizerea iniţează la Coştei, împreună cu învăţătorul Patrichie Rămneanţu, editarea revistei Opinca, la care deţine funcţia de redactor. Opinca, foaie populară, apare, mai bine de un an, săptămînal, la Vîrşeţ. Bizerea a fost colaborator la Şcoala şi familia din Braşov, Foaia Diecezană şi Lucrul din Caransebeş, Lupta şi Poporul român din Budapesta, Progresul din Oraviţa, Românul din Arad, Drapelul din Lugoj, Biserica Ortodoxă Română, din Bucureşti, Casa Domnului şi Învăţătorul, din Cluj, Tribuna Banatului şi Biserica bănăţeană, din Timişoara, Izvorul tămăduirii din Huşi şi Candela din Cernăuţi.
Discuţiile de la „Atelierele presei bănăţene – Presa ţărănească din Banat” au continuat cu intervenţia domnului Ion Bujor, fost bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” din Reşiţa, care, printre altele, a prezentat şi lucrarea sa „Periodice bănăţene – titluri şi cuprinsuri, de la începuturi până în 1948”. Apoi Gabriela Şerban, directorul Bibliotecii Orăşeneşti din Bocşa, localitatea de origine a cunoscutului condeier-ţăran Tatat Oancea, a vorbit despre revista „Vasiova”, care a apărut între 1929 şi 1947, revistă scrisă, tipărită şi distribuită de neobositul Tata Oancea.
Criticul şi editorul Gheorghe Jurma a avut o amplă intervenţie în care a amintit despre începuturile presei ţărăneşti din Banat, despre prima revistă „Ţăranul”, apărută la Răcăşdia, în 1919 şi despre mulţi alţi condeieri ţărani precum şi despre alte apariţii editoriale din Banatul Montan.
Spre finalul discuţiilor de la „Atelierele presei bănăţene – Presa ţărănească din Banat” prof. dr. Nicolae Magiar, fiu al satului Soceni, a prezentat două monografii: „Monografia localităţii EZERIŞ” şi „Monografia localităţii SOCENI”, pe care le-a scris şi publicat împreună cu fiul sau dr. Eduard Magiar.
„Atelierele presei bănăţene – Presa ţărănească din Banat” s-au încheiat cu înmânarea unei plachete şi a unei diplome editorului Gheorghe Jurma, pentru toată contribuţia adusă de-a lungul anilor pentru păstrarea identităţii satului bănăţean. O distincţie asemănătoare a primit şi gazetarul Nicolae Irimia, cel care timp de muuulţi ani a „ţinut” suplimentul „Cuvântul satelor” în fostul ziar judeţean „Timpul”.
Ar trebuii mai des sa citim astfel de articole.