„Nemernicia unui sistem bolnav” este cartea cu care Adrian Nica şi-a făcut debutul ca scriitor. Lansarea a avut loc marţi, 1 noiembrie 2016, la Pensiunea „Casa cu Tei” (km.8). A fost o lansare combinată cu petrecerea prilejuită de pensionarea autorului. Poate că şi petrecerea de după lansarea cărţii „Nemernicia unui sistem bolnav” a contat la numărul foarte mare de persoane care au onorat invitaţia lui Adi Nica, dar până acum nu mi-a fost dat să asist la o lansare de carte la care să participe două sute de persoane.
Sunt, de fapt, două evenimente, şi anume, ieşirea mea din sistem şi lansarea unei cărţi la care muncesc de circa trei ani. Cartea face retrospectiva a două decenii şi jumătate în slujba Poliţiei, în slujba cetăţeanului. E o carte uşor de citit, care cuprinde aspecte ale vieţii de poliţist, sunt anumite portrete de poliţişti, dar şi de hoţi şi multe adevăruri care nu s-au spus până acum. Un adevăr derivă chiar de la titlul acestei cărţi – „Nemernicia unui sistem bolnav” – pentru că, într-adevăr, sistemul e bolnav, Ministerul de Interne e bolnav. Pentru tratarea lui e nevoie de foarte multe. Dar, tot în poliţie am avut şi cele mai frumoase momente trăite şi cele mai mari realizări, a spus autorul cărţii „Nemernicia unui sistem bolnav”, Adrian Nica.
Despre autorul cărţii „Nemernicia unui sistem bolnav”
Adrian Nica s-a născut în 21 septembrie 1967 la Anina, a absolvit Şcoala de Poliţie de la Câmpina şi Facultătea de Administraţie Publică al Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa.
Viitorul pensionar Adrian Nica a fost agent şef principal la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin şi vicelider al Sindicatului Poliţiştilor din Banat (sindicat afiliat la Federaţia Sindicatelor Pro Lex). Este unul din poliţiştii care „s-a luptat” zi de zi cu infractorii, fiind specializat în tâlhării, spargeri, furturi de şi din maşini şi este creditat cu o performanţă notabilă: arestarea în aceeaşi zi a trei urmăriţi generali pentru tentativă de omor.
În 25 de ani de activitate, se poate să fii greşit şi eu, câteodată voit, câteodată fără voia mea. Nu am pus patimă decât în munca pe care am depus-o, în prinderea unui hoţ. Nu am înțeles niciodată de ce în sistem există o aşa mare ură viscerală împotriva colegului tău, de ce trebuie plătite poliţe …
Pentru a pune punct unor speculaţii ale unor „prieteni”, vă asigur că nu am scris cartea pentru „a face un leu”, nici pentru notorietate publică, nu am nevoie de aşa ceva. Cartea am scris-o pentru că aşa am simţit, este bine că nu sunt singurul care începe să vorbească şi lucrurile încep să se mişte spre bine.
La lansarea cărţii „Nemernicia unui sistem bolnav” au fost prezenţi camarazi din poliţie, oameni de cultură, jurnalişti, oameni de afaceri din Reşiţa şi din judeţul Caraş-Severin, cadre universitare de la Universitatea “Eftimie Murgu”, Vasile Bucuci, fost lider al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Hunedoara, precum şi „omul care a învins sistemul”, Traian Berbeceanu, fost comisar-şef al BCCO Alba Iulia.
Despre cartea „Nemernicia unui sistem bolnav” şi despre Adi Nica, a vorbit profesorul Nicolae Magiar, cel care a scris şi prefaţa cărţii, jurnalistul Dan Popoviciu, omul de afaceri Mihai Sprînceană, comisarul șef Lilică Oncică, Vasile Bucuci şi Traian Berbeceanu. După sesiunea de autografe s-a trecut la partea a doua a evenimentului, petrecerea de pensionare.
Pentru că cererea cărții e destul de mare, promit tuturor celor ce doresc să o lectureze, că în funcţie de discuţiile cu editura şi de oferta acesteia, va avea loc în viitorul apropiat o a doua şi a treia lansare, posibil Craiova şi Bucureşti.
[…] a publicat prima sa carte „Nemernicia unui sistem bolnav” (despre lansarea căreia am scris acum doi ani), carte care s-a bucurat de un real succes dovadă că acum se pregătește o reeditare […]