Cand vorbim de vinuri nelinistite, ne gandim la SPUMANTE, PROSECCO sau SAMPANIE. Care este diferenta dintre ele? Sampania este un vin spumant vinificat in Franta, in regiunea Champagne, prin metoda Champenoise.
Spumantul Prima Stilla produs la Crama Budureasca este creat prin aceeasi metoda si are calități demne de o șampanie autentică. Însă este impropriu să-l numim sampanie, intrucat șampania este un produs cu denumire de origine controlată – nu putem numi „șampanie” un vin spumant produs în alt colț al lumii. Diferenta dintre un vin spumant produs prin metoda Champenoise si o șampanie creată prin aceeasi metoda este regiunea in care a fost produsa bautura. Asadar, sampania se produce exclusiv in regiunea viticola Champagne din Franta, aflata la 130 de km distanta de Paris, care ocupa o suprafata de 32.000 de hectare.
Metoda Champegnoise se diferentiaza de metoda Charmat (o alta metoda de producere a spumantelor) in primul rand prin faptul ca in cazul primei fermentarea se face in sticla. Champegnoise implica un proces mai lung: fermentarea in sticla, care dureaza minim 12 luni si este o metoda mult mai costisitoare.
Pentru a crea un spumant prin metoda Champegnoise, diferite vinuri se amesteca in proportii precise pentru a atinge calitatea dorita si se indeparteaza depunerile de drojdie din sticla in care a avut loc fermentarea. Prima data cand s-a produs sampania s-au folosi trei soiuri diferite de struguri care provin din regiune, Chardonnay, Pinot Meunier si Pinot Noir, insa astazi se pot folosi multe altele.
La fel ca si in cazul sampaniilor premium, spumantul Prima Stilla este o bautura eleganta, rafinata si foarte apreciata, mai ales la marile concursuri internationale de profil. Spumantele din gama Prima Stilla (nume care provine din limba latina si inseamna „prima picatura”), alb si rose, sunt create din struguri culesi manual si timpuriu, inainte sa atinga maturitatea deplina, pentru a obtine o aciditate ridicata si o efervescenta tipica spumantelor din clasa premium.
Odată ajunși în cramă, strugurii au fost presati in 3 etape, dintre care prima etapă a însemnat aplicarea unei presiuni foarte delicate de <1 bar, pentru a obține cel mai bun suc din struguri. Această parte a fost esențială pentru obținerea unei baze finale de vin spumant de cea mai bună calitate. Spumantul a avut parte de dublă fermentație: mai întâi în tancul de inox, apoi în sticlă. Apoi a fost învechit peste 36 de luni, pentru a oferi spumantului complexitatea și structura dorite de către oenologul nostru.
Prima Stilla Alb Brut a fost creat din struguri de Chardonnay (50%) si Pinot Noir (50%), iar Prima Stilla Rose Sec a fost creat 100% din struguri de Pinot Noir.
Pentru o experiență gustativă deplină, recomandăm servirea vinurilor spumante Prima Stilla la o temperatură de 6 – 8°C.
Asa cum spuneam si mai sus, spumantele pot fi create si prin metoda Charmat, fiind cea folosita in special pentru crearea vinurilor Prosecco. Spumantele Budureasca create prin aceasta metoda sunt cele din gama Shine.
Spumantele din gama Shine produse de Crama Budureasca au fost create folosind metoda cu fermentare în tank (lucru specific metodei Charmat. Spre deosebire de Metoda Tradițională (Champegnoise), ce presupune o etapă de fermentare a vinului în sticlă, la fermentarea în tank, baza de vin a fost amestecată cu zaharurile și drojdiile într-un tank de mare volum. Vinul a fost lăsat la fermentat pentru o durată totală de aproximativ 3 luni, timp în care cantități mari de CO2 au fost eliberate treptat, generând presiune în tank.
Vinul a fost apoi filtrat și îmbuteliat fără a fi învechit, rezultând un vin spumant cu o presiune la sticlă de 3,5-6 bari. Datorită acestei metode de producție, vinul a dezvoltat mai multă prospețime și o fructuozitate mai ridicată.
Ca si in cazul spumantelor Prima Stilla, pentru o experiență gustativă deplină, recomandăm servirea vinului la o temperatură de 6 – 8°C.
Alex a zis
E buna la gust dar pe mine personal mă doare capul după ea adică mă durea că m-am lăsat de băut de ceva timp