Cu toti avem un prieten care nu bea decat anumite tipuri de bere sau vin, multi il pot cataloga drept snob insa, alegerile sale sunt pe cat se poate de bine fondate. Inainte de a descoperi placerea de a consuma whisky nu intelegeam de ce anumite bauturi sunt mai bune decat dupa ce se invechesc. Insa, intr-o zi un prieten m-a adus in pivnita sa de bauturi iar acolo mi-a oferit placerea de a degusta mai multe tipuri de whisky single malt, o bautura cu care am rezonat foarte bine. Desi sunt sigur pe gusturile mele, exista mai multe tipuri de whisky toate la fel de intense si savuroase.
Tennessee Whiskey
Dupa cum indica insusi numele sau, este un whisky produs in statul american Tennessee. Este, de altfel, in topul celor mai exportate produse din acest stat. Cei mai mari producatori sunt Jack Daniel’s si George Dickel, impreuna cu alti doi producatori mai mici Benjamin Prichard’s si Collier & McKeel.
Este facut dintr-o combinatie de cereale cu minimum 51% porumb (dar in general procentul este de 75%), sa nu fie distilat la mai mult de 80% ABV (Alcohol By Volume). Maturarea se face in butoaie de stejar noi, arse pe interior, maturarea nu trebuie facuta la o tarie mai mare de 62,5% ABV.
Perioada minima de invechire este de 2 ani si nu se adauga niciun colorant, aroma sau alcool. Imbutelierea se face la 40 – 50,5% ABV. Whiskey-urile produse in acest stat sunt trecute printr-un proces suplimentar de filtrare numit ”Lincoln County Process”, aceasta fiind marea diferenta intre un bourbon si un Tennessee Whiskey. Acest proces de filtrare implica trecerea bauturii printr-un strat de carbune de artar, care ii da o aroma deosebita, dulceaga.
Irish Whiskey
Whiskey-ul irlandez este distilat de trei ori, Cooley Distillery fiind singura care face exceptie cu o dubla distilare. Legea spune ca acest whiskey este produs doar in Irlanda, ca este invechit in butoaie de lemn pentru cel putin trei ani, insa in practica este maturat pentru o perioada de trei-patru ori mai mare.
Regula spune ca acest whiskey nu este afumat cu turba, insa exista si o exceptie – Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey. Printre cele mai celebre whiskey-uri produse in Irlanda se numara Jameson si Redbreast.
Canadian Whisky
In timpul Prohibitiei americane, whisky-ul canadian a devenit foarte popular. El se individualizeaza ca fiind mai deschis la culoare si mai dulce decat alte whisky-uri. Varianta clasica este un amestec din whisky din malt de secara si alcool neutru distilat din alte cereale, in special porumb. Perioada de invechire este de minimum trei ani.
Legislatia canadiana cere ca baturile etichetate drept „Canadian Whisky”, „Canadian Rye Whisky” sau „Rye Whisky” sa fie fabricate si invechite timp de cel putin trei ani in Canada. Aceasta bautura poate contine aroma de caramel. Butoaiele trebuie sa fie din lemn si sa nu aiba o capacitate mai mare de 700 de litri, iar rezultatul final nu trebuie sa aiba mai putin de 40% volum de alcool. Printre cele mai cunoscute whisky-uri canadiene se numara Gibson si Forty Creek.
Rye Whiskey
Este produs in SUA dintr-un malt cu un continut minim de 51% de secara, celelalte ingrediente fiind de obicei porumb si orz. Este distilat la o tarie de maximum 80% ABV si maturat in butoaie noi din stejar ars. Whiskey-ul este invechit la maximum 62,5% ABV. Este invechit pentru cel putin doi ani.
Straight Whiskey
Este invechit timp de minimum 2 ani in butoaie noi de stejar, distilat la o tarie maxima de 80% si pus la maturat la o tarie de maximum 62,5% ABV. Procentul niciunei cereale nu trebuie sa depaseasca 51%.
Corn Wiskey
Cum propirul nume il recomanda, este un whiskey facut din porumb, mai precis minimum 80%, distilat la maximum 80% ABV. Spre deosebire de celelalte tipuri de whiskey-uri, acesta nu are nevoie de maturare indelungata, maximum 6 luni sunt suficiente.
Preferatul meud e pana acum este Glendronach invechit de 25 de ani, single cask by Beija Flar& Silver Seal Sherry Butt 1993, o bautura catalogata drept “cam costisitoare”, insa pentru cunoscatori merita fiecare banut, deoarece aromele si parfumul acestui whisky creaza o experienta greu de uitat.
Cum trebuie consumat un pahar de whisky ?
Expertii recomanda ca in fiecare pahar de whisky sa pui cateva picaturi de apa pentru a ajuta aromele sa iasa la suprafata. Daca ai norocul sa ai o sticla cu licoare maturata cativa ani buni, atunci indicat este sa pui o lingurita sau chiar doua de apa pentru a te bucura pe deplin de bautura ta preferata.
Gheata este o optiune personala. Unora le place sa bea whisky rece, altora la temperatura camerei. Oricum, gheata face acelasi lucru ca apa, ajuta la diluarea bauturii si la intensificarea aromelor.
Este perfect in regula sa amesteci whisky cu bautura carbogazoasa la fel cum poate fi pus intr-un cocktaicl cu grapefrut sau vermut si portocale. Pana la urma, il poti bea in ce combinatii vrei tu.
Pana la urma whisky-ul poate fi consumat in fucntie de preferinte. Nu de multe ori am vazut atat barbati cat si femei ca adauga 1 sau 2 cuburi de gheata in plus peantru a dilua mai mult bautura. Nu toti pot sa consume whisky-ul daca taria este prea mare, iar la un whisky “matur” am aflat ca 2 cuburi de gheata ii pot deschide aromele chiar mai mult!
Da-ti cu parerea Anulează răspunsul