„Ce fel de aparate foto ne cumpărăm ?” Ca să răspund repede şi cât se poate de simplu la întrebarea din titlu o să spun o banalitate perfect valabilă: Ne cumpărăm aparatul de care avem nevoie. Asta fără a intra în problema financiară pentru că atunci răspunsul la întrebare este fară doar şi poate : aparatul foto pentru care avem bani.
În primul rând trebuie să ne definim foarte clar priorităţile şi necesitătile. Pentru că la ora actuală aproape toţi deţinem un telefon cu cameră foto, nu o să discut despre acest subiect şi asta pentru că „cel mai bun aparat foto este cel pe care îl ai la tine” 🙂 şi de cele mai multe ori ai doar telefonul la îndemână aşa că o să scriu doar despre aparatele dedicate, aparate foto care îi intreresează pe cei pasionaţi un pic mai mult de fotografie.
Vrem să facem poze în concedii, excursii şi drumeţii ca să avem amintiri personale sau vrem să facem fotografii pe care sa le postăm nu doar pe facebook ci şi pe site-uri de profil ? Vrem să ne pozăm familia, copii, nepoţii sau animaluţele de companie? Ne place să vânăm imagini în oraş (street photography) sau ne place să fotografiem chipurile oamenilor pe care îi vedem şi cu care uneori interacţionăm ? Vrem să fotografiem astrele, stelele sau luna … nicio problemă pentru că există aparate şi obiective specializate şi pentru aşa ceva dar în primul şi în primul rând trebuie să ştim spre ce ne îndreptăm … şi cât de mult putem investi în acest frumos şi interesant hobby.
Clasificare aparate foto
Hai să vedem ce tipuri de aparate foto avem acum la dispoziţie, fără a include în această clasificare simplistă şi aparatele foto care mai folosesc filmul clasic:
- – aparate foto compacte – care şi ele sînt de mai multe tipuri – de la cele mici şi ieftine şi până la compacte cu senzori full frame şi cu preţ tot full :).
- – Aparate foto de tip bridge – adică aparate foto cu zoom optic mare sau foarte mare iar aici găsim atât aparate foto mai ieftine dar şi din cele care ajung sau chiar depăşesc preţul unui DSLR pentru începători.
- – Mirrorless – aparate fără oglindă, cu obiective interschimbabile, uneori cu capabilităţile unui D-SLR dar cu un corp compact şi o greutate mult mai mică … greutatea preţului este încă prea mare dar au alte avantaje.
- – D-SLR – digital single lens reflex – care şi ele pot fi împărţite în mai multe subcategorii: pentru începători (modelele mai vechi au preţuri relativ convenabile), pentru entuziaşti avansaţi (aici vorbim deja de altă categorie de preţ dar şi de multe facilităti) şi pentru profesionişti … categorie interzisă pentru majoritatea, pentru că preţul acestor aparate foto, cu tot cu obiective si accesorii, depăşeste preţul unui autoturism din clasa medie.
Şi ca să vă dezamăgesc puţin vrea să vă spun că nu există aparatul de fotografiat perfect sau aparatul foto bun la toate aşa că mai trebuie să aşteptăm până când se va inventa … sau nu :). Atunci când alegem un anumit model trebuie să o facem perfect constienţi şi să alegem compromisul cel mai convenabil pentru nevoile noastre. O să revin în articolele viitoare cu recomandări punctuale pentru fiecare categorie de aparate foto, cu preţuri, avantaje şi dezavantaje.
sursa foto http://www.fabiangabor.com/blog/peste-1000-aparate-foto-cea-mai-mare-colectie-din-lume/
Petre, nu sunt mare amator de fotografiat, chiar dacă îmi plac pozele, dar întreb şi eu ca un profan,
pentru nivelul de amator, chiar şi cu pretenţii, nu ajung telefoanele moderne? bFac poze foarte bune.
Cel mai mare avantaj al telefoanelor mobile este faptul ca le ai in permanenta la tine dar daca ai oarece pretentii nu o sa te mai multumeasca.
eu mi-am gasit si il am in posesie pe al meu…nu-mi mai trebuie 😀
E dificil sa gasesti ceva pentru necesitatea ta, cand sunt atatea promotii si reclame, care iti iau ochii de la ce cauti defapt.
Pai de asta e buna documentarea anterioara cumpararii si stabilirea clara a necesitatilor – ca sa nu cadem in capcanele marketingului agresiv.
o astfel de intrare te poate scuti de dureri de cap si de bani aruncati aiurea.
Unde gasesti documentatie? Ca eu caut dar nu am gasit … sau nu stiu …
Pe internet.
Specificatii de produs, review-uri pe site-uri de profil, romanesti, dar mai ales straine, forumuri care au discutii despre aparate foto si fotografie …
Daca sti ce sa cauti se cam gaseste aproape orice.
Când se va inventa aparatul foto cu care să-mi iasă și mie pozele ok să-mi spui 🙂
Poze ok poti realiza relativ usor … chiar si cu aparate compacte puse pe automat dar asta doar in conditii optime de iluminare. Pentru fotografii bune mai trebuie sa studiem si cate ceva despre estetica fotografiei, regulile compozitiei si sa cunoastem foarte bine toate facilitatile aparatului folosit indiferent daca este un aparat compact, un bridge, un mirrorless sau un D-SLR.
Cel mai bun aparat de fotografiat ramane ala care il ai! 😀 Talentul oricum nu poate fi compensat niciodata de tehnica … desi iata ca aceasta ne ofera alegeri care mai de care mai diverse.
Care e deosebirea dintre Panasonic DC-FZ81 și Panasonic DC-FZ82?
Nu prea e nici o deosebire majora intre aceste doua modele.
Am văzut, se pare că e vorba de denumiri diferite pentru țări diferite. Acu însă am altă problemă: am început să-l folosesc cu pre-setarea generală iA, adică pentru începători. Dar nu știu dacă asta cuprinde și ISO de 400, preferabilă pentru toate cazurile?
Imi pare rau dar nu cunosc exact modurile semiautomate ale acestui tip de aparat. Cautati in manualul fotoaparatului si sper ca veti gasi acolo toate lamuririle necesare unei bune utilizari … sau luati legatura cu un fotograf din Brasov sa va explice pe viu diferitele setari ale aparatului.