Fasching -ul (sau făşangul dupa cum spun bănăţenii) este ultimul prilej de dezmăţ gastronomic şi bahic înainte de intrarea în Postul Mare. Fasching / făşangul are loc în perioada cuprinsă între prima săptămână de după Bobotează şi Miercurea Cenuşii, adică ziua în care creştinii romano-catolicii, evanghelicii-luterani şi reformaţii intră în Postul Mare de dinaintea Sărbătorii Paştelui. În toată această perioadă, în mai multe localităţi ale Banatului Montan, au loc diverse manifestări care se încheie cu procesiunea de „îngropare” a fasching -ului / făşangului, care de fapt semnifică despărţirea oficială de perioada de petreceri şi intrarea în post.
În cartierul Celnic din ANINA parada mascaţilor are tradiţii de peste 100 de ani. O familie frumoasă, Florin şi Sonia Kugler organizează Fasching -ul / făşangul
cu ajutorul prietenilor (Alin Waldkohr, Pünkösdy Schinteie Delia, Damian George, Ioji Zima, Frida Zima, Ciubotariu Sony, fam Vidra, Ovidiu Neag, Cristina Vasahlo), doar din dorinţa de a păstra vii tradiţiile etnicilor germani din Anina … atâţia câţi au mai rămas, pentru că la ora actuală în Anina mai sunt doar 500-600 de etnici germani … noroc că de Fasching se mai întorc şi din cei plecaţi prin alte părţi (Reşiţa, Timişoara, Austria sau Germania).
Câţiva membri ai recent înfinţatului Foto Club Banatul Montan au făcut o primă ieşire la fotografiat cu prilejul Fasching -ului / făşangului din Celnic-Anina, aşa că sâmbătă am fost împreună cu Ciprin Floare şi Georgian Malinetescu ca să facem câteva fotografii la parada măştilor. Pentru că ne-a plăcut tare mult ce am văzut şi pentru că organizatorii evenimentului, Florin şi Sonia Kugler, ne-au primit cu multă căldură, duminică am mers în formulă un pic mai extinsă: Flavian Savescu, Ciprian Floare, Vali Marin şi „cu voia dvs. ultimul pe listă” Petre Dalea 🙂 .
Fasching 2015
În acest an a fost o ediţie aniversară pentru că a fost al zece-lea an consecutiv de când Florin şi Sonia Kugler au organizat Fasching -ul din Celnic (o scurtă perioadă Fasching -ul a fost organizat în Steierdorf – celălalt cartier cu etnici germani din Anina). Celnicul e un mic cartier al Aninei, format din două străzi pe care alaiul de mascaţi le-au parcurs cu multă voie bună şi sâmbătă şi duminică – CELNIC OHEEEI !!!!! -chiar dacă pe alocuri nămolul depăşea 10 cm.
Sâmbătă 14 februarie a fost o paradă a măştilor în timpul căreia s-au împărţit bombonele şi gogosi privitorilor, după care s-a dansat pe muzică „nemţească”, iar duminică cortegiul mascaţilor (cu preot bocitoare etc.) însoţit de fanfară a „îngropat” făşangul. Dacă pe vremuri Fasching -ul ţinea trei zile, Duminică, Luni şi Marţi, acum organizatorii s-au adaptat vremurilor şi organizează acest eveniment sâmbăta şi duminica pentru ca de lunea fiecare să poată merge din nou la treabă.
Florin şi Sonia Kugler ne-au povestit că unele măşti le mai pastrează încă de pe vremea părinţilor şi chiar a bunicilor lor, alte costume şi măşti le-au confecţionat sau le-au cumpărat şi pe toate le îngrijesc cu drag şi le păstrează pentru anii următori. În cele două zile am văzut foarte mulţi copii şi tineri implicaţi alături de părinţi în desfăşurarea acestui eveniment aşa că la Celnic-Anina tradiţia Fasching -ului e pe mâini bune şi sper că va continua cât mai mult timp.
Din păcate tradiţia alaiului mascaţilor desfăşurat pe străzi şi la care participa aproape toată comunitatea, a început să fie înlocuită (la Reşiţa, la Bocşa) cu un bal mascat aşa că cei care încă se implică în păstrarea şi promovarea acestor tradiţii trebuie apreciaţi şi ajutaţi mai mult … Felicitări familiei Kugler şi celor care i-au sprijinit la organizarea Fasching -ului de la Celnic-ANINA ! – iar Foto Clubul Banatul Montan vă mulţumeşte pentru ospitalitate.
Dacă vreţi să vedeţi mai multe imagini realizate la Celnic-Anina cu ocazia Fasching -ului din 2015 o puteţi face pe pagina de facebook a Foto Clubului Banatul Montan.