RoBowl VI – finalul de sezon în fotbalul american din România a avut loc Duminică 14 iunie pe Cluj Arena. Dimineaţa a fost meciul pentru locurile 3-4 (finala mică) între Timişoara 89ers şi Bucharest Warriors – câştigat de timişoreni cu scorul de 23-20 iar după amiaza a fost finala mare – RoBowl VI – între Cluj Crusaders şi Bucharest Rebels.
Despre RoBowl VI
Cu toate că n-am reuşit să ajung la Cluj am avut şansa să pot vedea RoBowl VI la televizor. A fost o premieră în fotbalul american din România pentru că a fost primul meci de fotbal american transmis în direct de o televiziune din România (TVR3). Cu toate că s-a simţit că e primul meci transmis (operatorii de la camere mai de învăţat câte ceva despre regulile fotbalului american ca să nu piardă cursul fazelor iar comentatorii trebuie să se pună un pic la punct cu regulamentul după care se desfăşoară Campionatul de Fotbal American din România), a fost o transmisie reuşită şi a ajutat la popularizarea acestui sport.
RoBowl VI adica finala dintre Cluj Crusaders şi Bucharest Rebels a fost un meci închis, în care amamdouă echipele s-au apărat foarte bine iar victoria a revenit, la limită cu scorul de 2 – 0, rebelilor bucureşteni, aceştia devenind din nou Campioni Naţionali. Nu o să fac comentarii despre micile incidente de după meci pentru că aceasta e treaba comisiei de disciplină.
Cu o săptămână înainte de RoBowl VI s-a disputat la Reşiţa, pe stadionul Gloria, meciul pentru locurile 5-6 între Reşiţa Locomotives şi Mureş Monsters, meci încheiat cu scorul de 14 la 13 în favoarea “locomotivelor” reşiţene. Au fost şi greşeli de arbitraj (dar care nu cred că au influenţat rezultatul final) şi contestaţii din partea celor de la Mureş Monsters dar în general a fost un meci frumos şi a reprezentat o mare reuşită pentru Reşiţa Locomotives pentru că a fost prima victorie într-un meci oficial.
Ca o concluzie personală la RoBowl VI şi la Campionatul Naţional de Fotbal American din 2015 pot spune că a fost unul destul de interesant, dar mai e loc muuult pentru îmbunătăţiri. Atât arbitri cât şi jucătorii trebuie să aprofundeze prevederile regulamentului iar echipele (în afara de pregătirea specifica), mai au mult de lucru la partea de organizare a meciurilor. La partea de comunicare (cu presa, cu bloggării, etc.) toate echipele (mai puţin Bucharest Rebels) au dat dovada de deschidere şi disponibilitate pentru colaborare.
După o scurtă vacanţă echipele vor începe pregătirile pentru campionatul de anul viitor iar în toamnă se vor demara discuţiile despre sistemul de desfăşurare a RoBowl VII. Totul depinde de câte echipe se vor înscrie, de împărţirea pe conferinţe, de felul în care se va hotărâ să se desfăşoare meciurile – tur / retur sau şi meciuri interconferinţe.
Încet, încet, se pare că fotbalul american îşi găseşte propriul drum şi începe să prindă şi la publicul din România.
Ionci a zis
“Nu o să fac comentarii despre micile incidente de după meci pentru că aceasta e treaba comisiei de disciplină” – Despre ce incident este vorba? Am fost pe stadion. Au fost un incidente?
Petre a zis
Ce nu ai inteles din propozitia “Nu o să fac comentarii…” ???
Ionut a zis
Eu ma bucur pentru ca macar acest sport incepe sa devina cat de cat mediatizat, chit ca abia in 2015 am reusit sa avem si o transmisie la tv.
pardauro a zis
Mă crezi că nu aveam nici o idee că există RoBowl la noi?
Petre a zis
Nu esti singurul …multi nu au auzit ca in Romania se desfasoara un Campionat de Fotbal America. Din acest motiv am scris si o sa mai scriu despre Fotbalul American din Romania. Daca dai o cautare dupa “fotbal american” pe acest blog sau pe mai vechiul d-petre.ro o sa gasesti mai multe articole despre acest subiect.
Dorelu' fotbaliatoru a zis
“mici incidente” care defapt au devenit o obijnuiinta … asa se strica tot ce e frumos
Petre a zis
Ce e frumos se strica atunci cand, din “obijnuiinta”, marii SEO specialisti lasa comentarii aiurea.