Stefan Both de la adevarul.ro e un ciocoflender (vorba lui Florin Piersic) care se crede jurnalist pentru că semnează aşa zise articole în adevarul.ro. În primul rând poate să ceară schimbarea numelui în minciuna.ro. Apoi trebuie să se mai documenteze atunci când încropeşte câte un articolaş. Nu citesc adevarul.ro pentru că e plin de pop up-uri, bannere şi alte mizerii, adevărate mostre de goană după clikuri aiurea, dar întâmplarea a făcut să văd redistribuit pe FB acel articolaş de doi bani.
N-am să-i dau link pentru că site-ul ăla e o mizerie şi nu merită să stric un link. Cine vrea să vadă despre ce e vorba poate căuta mizeria aia de articol după temă. Şi tema acelei mizerii numită articol şi postată pe minciuna.ro este Cascada Bigăr şi cum a fost ea promovată mincinos de o fotografie prelucrată în Photoshop.
Apoi acest ciocoflender FURĂ două imagini (spun fură pentru că a “uitat” să menţioneze sursa acelor imagini (ca doar drepturile de autor sunt valabile doar pentru fraieri nu pentru un ciocoflender de la minciuna.ro) pentru a exemplifica că sunt prelucrate în Photoshop neştiind nimic despre ce înseamnă fotografie sau editare / prelucrare.
( După o zi au apărut şi sursele celor două imagini … curat jurnalism deontologic marca minciuna.ro!)
Bre jurnalistu’ lu’ peşte’ prăjit atunci când se fotografiază cu aparate de fotografiat, nu cu săpuniere sau telefoane (aşa cum a fotografiat el alegând şi cele mai proaste unghiuri posibile), se fotografiază în format RAW, un format digital care nu e altceva decât o sumă de date, cod binar şi atât … un fel de pagină plină cu 010101010101 şi care trebuie ori prelucrată de softul aparatului de fotografiat ori trecută printr-un program de editare gen Photoshop.
Cele două fotografii folosite pentru exemplificare de cicoflender au fost realizate cu filtre ND (filtre cu densitate neutră) ca să se poată obţine timpi lungi şi astfel să rezulte acea curgere lăptoasă a apei. În rest nu prea sunt multe editări la acele imagini – un pic de contrast, un pic de vibrance şi un pic de saturaţie şi bineînţeles un punct de staţie bine ales.
Nu ştiu cu ce treabă a ajuns ciocoflederul prin zonă dar văd că a fost foarte nemulţumit că nu arată Cascada Bigăr ca în fotografii şi că e aglomeraţie în zonă. Păi cum să nu fie aglomeraţie când şoseaua Anina – Bozovici este o şosea îngustă care în mare parte din traseu este mărginită pe o parte de stâncă şi pe cealaltă parte de râul Miniş. Abia de s-a găsit un loc la câteva sute de metri de Cascada Bigăr ca să se încropească o parcare … chestie care pe mulţi îi nemulţumeşte pentru că nu pot să admire cascada din automobile şi trebuie să-şi dea jos popoul din maşină.
Că nu ştie despre ce vorbeşte în acel articolş se vede şi din faptul că nu prea ştie nimic despre cum a ajuns Cascada Bigăr celebră. A auzit şi el de „The World Geography” dar nu s-a documentat, nu s-a deranjat să vadă exact despre ce e vorba. The World Geography a nominalizat-o în articolul „8 Unique Waterfalls Around the World” pe primul loc. Adica “8 cascade UNICE din întreaga lume” şi asta pentru că Bigărul are câteva unicităţi pe care The World Geography le-a apreciat. Nu bre ciocoflendere, nu e “cea mai frumoasă cascadă din lume” dar pentru a-ţi da seama de asta trebuie să te documentezi un pic (aşa că ieşi la tablă si scrie de o sută de ori “cascade UNICE” .
Imaginea care a făcut celebră Cascada Bigăr (despre care am scris în acest articol) e cea de mai jos şi aparţine fotografei Sandra Rugină (fotograf cu expoziţii în România şi Finlanda) şi este o imagine care nu prea are multe prelucrări în Photoshop (doar un timp de expunere lung folosit atunci când a fost captată imaginea) … şi nici măcar nu este una din cele mai spectaculoase imagini ale acestei cascade … dar de unde să ştie acest ciocoflender, această tentativă de “jurnalist” de la minciuna.ro ce înseamnă fotografie, artă fotografică sau editare. N-are el timp de astfel de amănunte că el e “mare sculă de basculă” la minciuna.ro
Adevarul este undeva pe la jumatate! Adica pe de o parte dslr-urile alea chiar daca au formatul RAW/NEF sau cum s-o mai numi el, nu te obliga nimeni sa-l folosesti, merge si cu JPEG, dar imagini fara o minima prelucrare rar, rar de tot se pot vedea in mediul online! Ma refer la poze care arata bine, nu ca cele facute de baiatul de la adevarul.ro
Pe de alta parte, aceasta nu este nici prima nici ultima situatie cand un obiectiv turistic arata mai bine in poze decat in realitate! Nu gasesc acum site-ul care a publicat o comparatie intre pozele folosite pentru promovarea turistica si cele reale, de la fata locului.
Iar vorba inteleapta din popor parca spune: “la pomul laudat sa nu te duci cu sacul !”
Stiu site-ul ala cu imagini din diverse statiuni si obiective turistice.
Dupa cum am scris si in articol JPG-ul din aparat inseamna ca imaginea a fost prelucrata de softul aparatului digital iar un fotograf doreste sa-si lase amprenta personala si nu sa se bazeze pe butonul “auto” al DSLR-ului si de aceea fotografiaza in format RAW/NEF si apoi prelucreaza imaginile cu softuri dedicate.
Dupa cum poti vedea imaginea care a facut celebra Cascada Bigar are prelucrari minime – un pic de contrast, un pic de vibrance şi un pic de saturaţie si un timp de expunerea putin mai lung decat normal dar nu foarte lung. Sunt multe alte imagini mult mai reusite la care s-au folosit filtre ND si timpi de expunere de ordinul secundelor. (Cu o astfel de imagine un coleg de fotoclub a castigat o medalie de aur la un Salon International de Arta Fotografica).