Cascada Cârșa se găsește în județul Caraș-Severin, pe valea râului Minis, la aprox. 14 km de Anina în direcția Bozovici. Este vizibilă din șosea (DN57B) astfel încât „turiștii” de automobil nici nu trebuie să se mai dea jos din mașină pentru a „bifa” încă un obiectiv turistic vizitat :). Din păcate trebuie să o admire din mers pentru că relieful din Cheile Minisului nu prea permite amenajarea de parcări. Cine vrea să oprească o poate face la aproximativ 40-50 de metri în aval pentru că acolo există o mică parcare neamenajată unde doua-trei mașini pot opri în siguranță și fără a încurca circulația.
Cascada Cârșa – denumire
De cele mai multe ori apare cu numele „Cascada Cârșa” sau Chirșa / Kirșa / Kirscha (după numele unei colonii muncitoreşti formată în anul 1910 în jurul unei distilerii de lemn – această denumire „Kirscha” se pare că provine din germanizarea denumirii „cârşie„- care înseamnă „o înălțime calcaroasă împădurită sau nu și care prezintă porțiuni abrupte” – prin Banat cârșie/cîrșia/cîrșiag se mai spune și la ulcica din care se bea apă – pe lângă Șopotul Nou există chiar și un sat care se numeste Cârșa Roșie). Unii numesc Cascada Cârșa oarecum gresit „Cascada Minișului” sau „Valea Minișului”.
Până acum vreo 10 ani, în afară de localnicii din Anina și împrejurimi, erau destul de puțini care știau de Cascada Cârșa pentru că vegetația crescută făcea cascada cam invizibilă. Prin 2010/2011 autoritățile din Anina au defrișat vegetația din jurul cascadei (cei 25-30 de metri pâna la albia Minișului) și au readus în atenția turiștilor această frumoasă cascadă. Poate că la primăvară vor face din nou o curățare a vegetației care în 10 ani a crescut destul de mult și vara Cascada Cârșa se distinge mai greu.
Cascada Cârșa cu debit de iarnă
Din păcate în perioadele de secetă debitul acestei cascade scade foarte mult și nu se mai formează triunghiul de apă care se prelinge pe tuful calcaros până în râul Miniș și care seamană cu un voal uriș. Scăderea apei (până aproape de dispariție) se întâmplă deoarece Cascada Cârșa este o cascadă la care debitul depinde mai mult de precipitații și mai puțin de un izvor sau de albia unui râu/pârâu. Datorită reliefului carstic, cu mult tuf calcaros, apa din precipitații se adună într-o peșteră și alimentează Cascada Cârșa.
Conform informațiilor publicate pe site-ul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Anina în această peșteră există chiar și niște captări de apă care mai scad și ele debitul cascadei în perioadele de secetă.
Dacă de la Cascada Cârșa se continuă deplasarea pe DN57B spre Bozovici, turistul trece pe lângă Lacul / barajul Gura Golâmbului (denumit uneori și Lacul Minis) iar apoi se ajunge la mult mai celebra cascadă Bigăr (care are amenajată o parcare la aproximativ 3-400 metri în amonte de cascadă). Despre Cascada Bigăr am scris în 2014 și poate că într-un viitor articol voi scrie și despre alte cascade minunate din Banatul Montan.
Arată minunat, dacă vom ajunge prin zonă îmi voi aduce aminte și o voi vizita. Felicitări pentru fotografii!
Să sperăm că va deveni o atracție turistică pentru oameni, nu si pentru gunoaie.
Foarte mult conteaza perioada in care o vezi pentru ca mare parte din an nu prea are apa.