Ziua Minorităților Naționale a fost stabilită în România în 1998 prin hotărâre de guvern. În România sunt recunoscute 19 minorități naționale: maghiari, rromi, germani, ucraineni, ruși, lipoveni, evrei, turci, tătari, armeni, bulgari, sârbi, croați, cehi, slovaci, polonezi, greci, albanezi și italieni.
La 18 decembrie 1992, Adunarea generală a ONU a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. Documentul internațional oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale.
La Reșița se pare că doar minoritatea germană a desfășurat manifestări culturale prin care să marcheze Ziua Minorităților Naționale și asta cu toate că în Reșița și în întreg Banatul Montan trăiesc cel puțin 10 minorități etnice.
Poate ar fi fost interesant dacă reprezentanții minorităților maghiară, germană, sârbă, croată rromă, din Reșița și Caraș-Severin, s-ar fi întâlnit și ar fi organizat ceva mai amplu, mai ales că în această perioadă în centrul Reșiței este amplasată o scenă pe care s-ar fi putut derula un spectacol care să marcheze Ziua Minorităților Naționale.
Ziua Minorităților Naționale 2016 la Reșița
Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan ( Demokratisches Forum der Banater Berglanddeutschen) a organizat o seară care a cuprins trei evenimente: o lansare de carte, o expoziție cu fotografii de la o sărbătoare a germanilor din Gărâna și muzică de sezon cu grupul „Intermezzo“.
Erwin Țigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, a prezentata cartea domnului Werner Kremm (publicist, traducător și editor de limbă germană din România), „Momentaufnahmen. Rumänien unter der Lupe“ (Impresii de moment. România sub lupă); apărută la Reşiţa în Editura „Banatul Montan”, 2016, ca cea de a 76-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
Momentele de muzică au fost susținute de grupul muzical „Intermezzo“ care a oferit celor prezenți trei reprize muzicale care au cuprins și colinde, atât în limba germană, cât și în română.
Seara organizată de Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan, de Ziua Minorităților Naționale, a continuat cu vernisajul expoziţiei de fotografii: „Sărbătoarea Kirchweih-ului de la Gărâna, 2016”, realizate de Lucian Duca și prezentată de Camelia Duca.
Celor prezenți la sediul Bibliotecii Germane “Alexander Tietz” din Reșița, la manifestările organizate de Ziua Minorităților Naționale, la finalul serii, publicistul Werner Kremm le-a oferit cartea și evident autografe. Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan a dăruit tuturor câte un DVD – “Căutarea urmelor trecutului german: Resita 245”.
Da-ti cu parerea