Promulgarea acestei legi care interzice fumatul în spaţii închise poate reprezenta începutul sfârşitului pentru nefumători. Da, am scris bine, pentru nefumători pentru că e posibil să le iasă pe nas bucuria de moment. Acum fumătorii au ajuns o minoritate persecutata şi e cazul să se mobilizeze, să se organizeze şi să pornească lupta pentru dobândirea unor drepturi mai mari şi mai multe decât are o majoritate … pentru că în România minorităţile obţin întotdeauna drepturi care de multe ori încalcă bunul simţ.
În câţiva ani e posibil ca vigilenţii nefumători, care astăzi se bucura, să fie pedepsiţi dacă îndrăznesc să-i spună unui alt cetăţean că în acel spaţiu fumatul e interzis şi trebuie să stingă ţigara pentru că vor fi consideraţi rasişti sau şovini sau … exact aşa cum se întâmplă acum dacă-i spui unui rrom „ţigan” sau unuia cu altă orientare sexuală „homălău”. Oricum articolul 16, aliniatul 1 din Constituţia României e doar o vorbă-n vânt: „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări„.
Parlamentul de penali (da, sunt peste o sută de parlamentari cu diverse condamnări) în loc să se ralieze la toate bazaconiile care ne sunt impuse prin tot felul de directive europene mai bine şi-ar da demisia şi nu ar mai vota pensii speciale şi tot felul de alte aberaţii cum a fost şi recenta reglementare a numărului de câini pe care ciobanii au dreptul să-i ţină la stână.
Ştiu că sunt mulţi care o să-mi spună că aşa e prin toată Europa şi că România nu poate face excepţie … dar acestora le amintesc că în Olanda e legal să se fumeze marihuana în unele localuri dar tutun obişnuit nu … aşa că unde-i bunul simţ şi înalta civilizaţie europeană ? Şi nu prea accept să fie adus în discuţie argumentul medical pentru că nici acela nu ţine. Faptul că mor oameni din cauza tutunului nu poate fi un argument pentru că şi din accidente auto mor oameni şi n-am auzit niciunde în lume să fie interzis mersul cu maşina sau motocicleta sau să fie interzis zborul avioanelor.
Sunt perfect de acord ca fumatul să fie interzis în şcoli, spitale sau săli de aşteptare, dar nu e corect să se interzică fumatul în restaurante şi baruri. Poate că era mult mai corect ca proprietarii acestor localuri să fie obligaţi, printr-o lege clară, să-şi instaleze sisteme performante de aerisire şi de purificare a aerului care ar fi fost utile şi la indepărtarea altor tipuri de mirosuri cum ar fi cele de mâncare sau transpiraţie.
Mai urmează să se interzică mâncatul în restaurante pentru că şi mâncarea miroase şi poate că unii nu suportă mirosul de sarmale, homari, ciorbă de burtă sau de somon afumat. O să se meargă la localuri doar pentru apă plată fără lămâie 🙂 pentru că pe unii îi poate deranja şi mirosul cafelei.
Şi ca să vedeţi cât sunt de ipocriţi cei din parlamentul de penali, legea care interzice fumatul în spaţii închise prevede şi o excepţie: în celulele pentru deţinuţii din penitenciarele de maximă siguranţă se va putea fuma. Păi cum bre penalilor, deţinuţi nu sunt şi ei oameni, sau ei sunt supraoameni şi au voie să fumeze în spaţii închise … sau aţi vrut să vă asiguraţi că atunci când veţi ajunge acolo unde vă e locul veţi putea fuma fără să vă încălcaţi legea care interzice fumatul în spaţii închise … de parcă v-ar păsa vouă de vreo lege ?
Post Scriptum la chestia asta cu fumatul
Fumatul nu mai face parte din preocupările mele de mai bine de patru ani. Am scris la vremea respectivă despre cum am renunţat la fumat.
Update – am gasit pe acest site o lista interesanta despre cum stau lucrurile prin Europa in ceea ce priveste fumatul:
Austria: Fumatul e permis, iar localurile mari trebuie sa asigure incaperi diferite pentru fumatori si nefumatori. In schimb, daca masoara sub 50mp, cluburile, barurile si restaurantele pot decide sa permita sau sa interzica fumatul.
Belgia: Fumatul e permis in saloane speciale care nu pot depasi 25% din suprafata localului.
Bosnia & Herzegovina: Exista limitari ale fumatului in spatiile publice, dar legislatie e permisiva.
Cehia: Fumatul e permis in localuri, daca sunt semnalizate corespunzator.
Croatia: Teoretic, fumatul e permis in spatiile special amenajate din localuri. In practica, exista urmatoarea cutuma: fumatul e interzis in restaurante, dar permis in baruri si cluburi.
Danemarca: In localurile mai mari de 40 mp, fumatul e permis doar in saloane special amenajate in care nu se serveste mancare si bautura. In localurile mai mici, fumatul e permis fara restrictii, in functie de decizia proprietarului.
Elvetia: Fumatul e permis in saloane speciale sau, in unele cantoane, in localurile mai mici de 80mp.
Estonia: Fumatul e permis in saloanele amenajate pentru fumatori din baruri, cafenele, restaurante si cluburi.
Finlanda: Fumatul e permis in incaperi ventilate corespunzator, unde nu se serveste mancare si bautura.
Franta: Fumatul e permis in spatii ventilate, separate cu usi automate.
Germania: Exista legislatie diferita in functie de land, insa, in general, fumatul e permis in saloane amenajate pentru fumatori si in localuri in care nu se serveste mancare. Doar trei landuri interzic complet fumatul in localuri.
Grecia: Cu o populatie de peste 40% fumatori, Grecia are o legislatie stricta care interzice fumatul in localuri. Cu toate acestea, sanctiunile nu se aplica, iar fumatul e tolerat in continuare.
Irlanda: Fumatul e interzis in toate localurile.
Italia: Fumatul e permis, dar doar in saloane ventilate si separate cu usi automate.
Letonia: Fumatul e interzis, inclusiv pe propriul. Iar pe strada oricine ii poate cere, legal, unui fumator sa isi stinga tigara.
Norvegia: Fumatul e interzis in localuri.
Marea Britanie: In Anglia, fumatul e interzis, iar in Scotia e permis doar in localurile care sunt acoperite in proportie de sub 50%.
Olanda: Fumatul e interzis in localuri.
Polonia: Fumatul e permis in localurile mai mici si in saloanele separate din restaurantele mari.
Portugalia: Fumatul e permis in incaperi ventilate, in cazurile localurilor mari. In plus, proprietarul poate decide ca barul sau clubul sau sa fie unul exclusiv de fumatori.
Serbia: Fumatul nu e interzis.
Slovenia: Fumatul e interzis in general, dar exista si localuri in care sunt amenajate locuri speciale.
Spania: Fumatul e interzis in localuri.
Suedia: Fumatul e permis in incaperi speciale in care nu se serveste mancare sau bautura si care nu pot ocupa mai mult de 25% din suprafata localului.
Ungaria: Fumatul e permis doar in incaperi special amenajate.
In Serbia fumatul este interzis :)) La asta nu ma asteptam! Si eram curios de bulgari.
Cine nu este deacord cu legea poate semna aceasta petitie.