Am mai scris despre Instagram (atunci când aplicaţia a fost cumpărată de Facebook sau atunci când aplicaţia a devenit disponibila şi pentru telefoanele cu Android) şi o să mai scriu despre Instagram pentru că este o “chestie” care îmi place chiar dacă nu sînt foarte activ pe acolo şi chiar dacă Instagram nu este “aplicaţia care te transformă într-un fotograf talentat” 🙂 (conform unui titlu, total neinspirat, de pe yoda.ro).
Pentru cine încă nu ştie, Instagram este o aplicatie GRATUITĂ pentru telefoanele “deştepte”. Iniţial a fost o aplicaţie dezvoltată doar pentru platforma iOS (iPhone, telefoanele celor de la Apple) dar din 3 aprilie 2012 este disponibilă pe Google Play (fostul Android Market) şi pentru telefoanele cu Android, iar acum este disponibila pe Windows Phone Store (fost Windows Phone Marketplace) şi pentru telefoanele cu Windows.
Tot ce trebuie să faci este să intri de pe smartphon pe magazinul cu aplicaţii specific telefonului tău, să descarci aplicaţia, să o instalezi pe smartphon, să-ţi faci contul şi să începi să o utilizezi.
Ce face şi ce este Instagram
Instagram este o aplicaţie / serviciu de foto-sharing, care permite utilizatorilor să distribuie fotografii sau mici clipuri video. Se pot aplica tot felul de filtre care te ajută (sau nu) să-ţi îmbunătăţeşti fotografiile. O trăsătură specifică acestei aplicaţii este formatul pătrat al imaginilor. Iată ce scrie Robert Katai, un mare promotor al Instagram-ului în România, într-un foarte interesant ebook, pe care vă sfatuiesc să-l descarcati GRATUIT de pe blogul numit Instagramology.
Instagram este o aplicaţie pentru telefoane mobile, creată în 2010 de către Kevin Systrom si Mike Krieger şi care este folosită în general pentru fotografiere şi „distribuirea” fotografiilor pe canalele de socializare. Făcând o poză, poţi să o treci prin diferite filtre (jocuri de culori şi lumini) după care poţi să le uploadezi pe twitter, facebook, tumblr, flickr şi forsquare, iar mai nou poţi să pui şi pe photomap.
După ce ai descărcat aplicaţia şi ţi-ai făcut cont pe Instagram, poţi să postezi fotografiile tale, facute cu smartphon-ul, să urmăreşti sau să fi urmărit de diferiţi utilizatori. Atunci când postezi o fotografie pe Instagram e bine să foloseşti pentru descrierea fotografiei unul, două, nouă :), #hashtag-uri cât mai relevante (hashtag-ul este un cuvânt care are în faţa semnul diez „#”, şi care poate rereprezinta fotografia ta, poate face legătura între fotografie şi un loc, un subiect sau eveniment).
Tot cu ajutorul hashtag-urilor poţi urmări toate fotografiile realizate cu un subiect sau un eveniment. Despre valoarea hashtag-ului pe Instagram puteţi citi tot pe blogul lui Robert Katai, unde pe lângă multe alte informaţii interesante despre Instagram, găsiţi şi o rubrică numită “Instagramerul săptămânii” şi astfel aveţi ocazia să descoperiţi utilizatori care chiar merită urmăriţi.
În ebook-ul despre Instagram, scris de Robert Katai, se găsesc toate informaţiile necesare utilizării acestui serviciu de foto-sharing, atât pentru utilizatori obişnuiţi, cât şi sfaturi de utilizare a Instagram-ului de către companii, inclusiv exemple şi explicaţii foarte detaliate pentru filtrele pe care le puteţi pune fotografiilor voastre, iar la finalul ebook-ului este şi o listă utilă, cu 33 de sfaturi pentru folosirea Instagram-ului.
În aprilie 2012, imediat după ce a fost disponilă pentru Android, am instalat această aplicaţie dar a fost doar o curiozitate de moment aşa că am şters aplicţia şi contul. După aproximativ un an mi-am făcut din nou cont şi am început să pun câte o poză şi mai ales, să urmăresc alţi utilizatori de Instagram. Cu vreo două săptămâni inainte de a participa la evenimentul “#EnjoyHD – Expediţie foto în Instagram”, am început să caut mai multe informaţii şi aşa am ajuns pe blogul scris de Robert Katai, instagramology.ro , am descărcat ebook-ul scris de el şi am început să-mi dau seama “ce este şi cu ce se mănâncă” această aplicaţie de foto-sharing.
Tot la Robert pe blog am citit si despre “WorldWide Instameet 8” şi participarea instagramerilor români la acest eveniment aşa că m-am hotărât “brusc şi dintr-o dată” să încerc organizarea unui #instameetRo şi la Reşiţa. Am luat o fotografie, am pus un text pe ea, am scris articolul pe blog şi l-am distribuit pe facebook, pe grupurile cu reşiţeni. A fost cam din scurt pentru că am publicat articolul abia sâmbătă la prânz, aşa că nici rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor. Deşi promisiunii au fost mai multe, duminică la ora 13:00 am fost doar trei participanţi (Lucian Petru Chis, Valentin Balaban şi eu) dar, după cum a spus Dragoş Asaftei într-un comentariu pe FB “orice lucru are un început”, nu consider că, la Reşiţa, #instameetRo a fost un eşec total.
Cine vrea să vadă toate cele peste 400 de fotografiile realizate în oraşele care şi-au declarat participarea la #instameetRO – Cluj, Bucureşti, Sibiu, Oradea Reşiţa şi Piatra Neamţ – o poate face căutând, din aplicaţia de pe telefon, hashtagul #instameetRO, iar dacă vrea să vadă fotografiile pe desktop, poate utiliza statigr.am, un foarte bun viewer pentru fotografiile postate pe Instagram, de unde am făcut şi captura de mai jos.
Şi ca să nu existe nicio neclaritate, acest articol nu este un advertorial şi nici nu m-a plătit Robert Katai ca să fac reclamă blogului său. L-am scris pentru cei care nu ştiu prea multe despre Instagram şi mai ales, pentru a semnala o resursă foarte bună, de unde fiecare se poate documenta despre tot ce înseamnă Instagram.
Dacă cineva crede că participarea la “WorldWide Instameet 8” şi #instameetRO a fost o acţiune de tipul “hai să ne adunăm degeaba şi să facem nimic” ţin să-l contrazic pentru că, cu pasiune şi ceva mobilizare, instagramerii români au ajutat la promovarea României poate chiar mai mult decât “frunza pusă pe ţambal” de cei care, numiti politic, pierd vremea în diverse funcţii pe la Ministerul Turismului.
Instagram.com a publicat un articol în care a prezentat diferite instameet-uri la nivel internaţional şi printre ele se numără şi hashtag-ul #instameetro
Titi a zis
Nu vreau sa fiu pe langa subiect. Imi place ca pe instagram gasesti multe poze…artistice.
Dar ca retea de socializare, vad ca se extinde destul de bine Badoo in ultima vreme.
ice4you a zis
Raman la deviantart.com. 🙂
Natural a zis
Daca ati fost 3 la prima intalnire e foarte bine. Asa am inceput si noi blog meet-urile la Craiova. Am fost 3 in Noiembrie si am hotarat sa ne intalnim in fiecare luna. In Decembrie am fost aceiasi 3, la fel ca in Ianuarie. Dar in Februarie am fost vreo 8. De atunci ne intalnim lunar, la primul an din acel Februarie am fost 20, iar in Februarie din 2014 cand facem 2 ani de intalniri lunare sunt sigur ca vom depasi 20. Deci cifra 3 este o cifra buna 🙂
L-am ascultat si eu pe Robert la Webstock, chiar il pasioneaza domeniul iar pe unii i-a contaminat instant 🙂
La poze am vazut, sa te vad cum stai si la filme :)))
Ai de la mine o nominalizare dar si o leapsa ca-n filme.
Mi-ar placea sa citesc raspunsul la tine pe blog, printr-un articol, sau macar printr-un comentariu la leapsa.
Spor lepsuitor!
Petre a zis
Multumesc de nominalizare, cat despre leapsa ca-n filme cred ca zic pas. Nu m-am visat niciodata scenarist sau regizor de film.
Natural a zis
Nu-i pronlema 🙂 Nici eu n-am vise de-astea, dar am incropit ceva acolo, cu scurt metraje si documentare. Spor!
George a zis
Cat dureaza pana ma deblocheaza cei de pe instagram?
Petre a zis
N-am idee pentru ca nu stiu ce ai facut de te-au blocat.
ovidiu113 a zis
Cum pot să fac ca să nu mă mai pot loga cu facebook-ul pe instagram? Să nu mai fie așa simpu sa dau conectare cu facebook și se loghează
Petre a zis
Nu te mai autentifici cu contul de facebook si gata.
Nu cred ca poti anula respectiva optiune …
Ela a zis
cum pot vedea cine mi-a vizualizat filmuletele?
Petre a zis
Nu stiu dar banuiesc ca trebuie sa fie vreo modalitate …